Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Metallice aplaudoval zaplněný Eden

Kultura

  10:22
PRAHA - Americká metalová kapela Metallica při svém pátém koncertu v Česku opět nadchla své publikum, tentokrát na vyprodaném novém stadionu Slavie. Úternímu koncertu euforicky aplaudovalo 35 000 fanoušků.

Fanoušci byli vystoupením Metalliky opět nadšení. Na snímku zpěvák a kytarista James Hetfield (vpravo) a kytarista Kirk Hammet. foto: Tomáš KristLidové noviny

Během asi dvouhodinového koncertu nabídla kapela na dvě desítky písní, velmi často z období od počátků kapely do roku 1991, kdy vydala takzvané "Černé album". Z něj muzikanti nezapomněli za velkých ovací publika zahrát i dvě známé balady The Unforgiven a Nothing Else Matters.

Divákům nabídla Metallica mimo jiné i titulní skladby alb ...And Justice for All a Master of Puppets. Zabrousila také ke svému debutovému albu z roku 1983 i k o 14 let mladší desce ReLoad.

Koncert Metalliky byl první hudební akcí, kterou nový stadion v Edenu hostil. Mnozí diváci měli na sobě černá trika se jménem Metalliky a dalších spřízněných kapel. Někteří si pořídili speciálně vydané tričko s dnešním datem a místem konání koncertu uvedeným na hrudi.

Nejvytrvalejší příznivci čekali na svůj idol na stadionu více než tři hodiny, čas jim zkrátily svým vystoupením kapely Mnemic a Machine Head, které se od návštěvníků dočkaly velkého pochvalného aplausu.

Metallica je považována za jednu z nejvýraznějších kapel ovlivňující hudební scénu od 80. let. Vznikla v roce 1981 v Kalifornii, jádro skupiny tvoří bubeník Lars Ulrich, zpěvák a kytarista James Hetfield a kytarista Kirk Hammett. Před několika lety se k nim připojil baskytarista Robert Trujillo, někdejší člen kapely Suicidal Tendencies.

Během své existence obdržela kapela sedmkrát cenu Grammy a bezpočet dalších ocenění, zároveň se v USA stala sedmým nejprodávanějším umělcem či hudebním uskupením. Na kontě má 13 alb, to 14. chystá na podzim a aktuální šňůra koncertů Metalliky po Evropě jej má podpořit. Celkem se ve světě prodalo na 100 milionů kusů jejích alb.

Poprvé se Metallica představila českým příznivcům před 15 lety v Brně. Naposledy pak před čtyřmi lety v pražských Vysočanech.

Autor:

Prodej pole 13 817 m2
Prodej pole 13 817 m2

Baška - Kunčičky u Bašky, okres Frýdek-Místek
4 905 035 Kč