Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Metheny, Hiromi a další. Prahu a Brno čeká týdenní hudební maraton

Hiromi foto: Mari Amita

Nadcházející týden je zasvěcen skvělé hudbě. V Praze, ale i mimo ni se uskuteční několik koncertů, které bezesporu budou ve svých žánrech, řekněme hudebně fajnšmekrovských, patřit k tomu nejzajímavějšímu za celý letošní rok.
  13:11

Největším autorsko-interpretačním jménem týdenního maratonu je bezesporu jazzový kytarista Pat Metheny, který zahraje v Česku hned dvakrát, nejprve v úterý 26. dubna v rámci průběžného festivalu JazzFestBrno v brněnském Sono Centru a pak o tři dny později, v pátek 29. dubna, v pražském Divadle Hybernia.

Sedmašedesátiletý umělec, neúnavný hledač a experimentátor, počítaný k triumvirátu nejzásadnějších aktivních kytarových klasiků v jazzu (společně s Johnem Scofieldem a Billem Frisellem), přiveze projekt Side-Eye. To znamená kapelu, složenou vždy z talentovaných, o generaci mladších hudebníků. Tentokrát mu budou krýt záda klávesista Chris Fishman a bubeník Joe Dyson.

„Chtěl jsem vytvořit platformu pro rotující obsazení hudebníků z mladších generací, kteří mě zaujali. Sám jsem se v době svých začátků v Kansas City rozvíjel díky starším muzikantům, kteří mě najímali. Díky jejich zkušenostem a požadavkům, jež na mě kladla jejich hudba,“ říká k myšlence této „líhně“ možných budoucích hvězd sám Metheny, mimochodem držitel hned dvaceti cen Grammy.

Velké dámy

JazzFestBrno ovšem tento týden dováží i další těžký kalibr. Ve čtvrtek 28. dubna zahraje v brněnském Bobycentru fenomenální americká klavíristka japonského původu Hiromi. Na českých pódiích jsme ji viděli už několikrát, tentokrát ale přiváží nový projekt na pomezí klasické hudby a jazzu The Piano Quintet, ve kterém ji doprovodí smyčcové kvarteto.

Někdejší chráněnka Chicka Corey v tomto projektu zúročuje nejen svoje letité skladatelské i hráčské zkušenosti (albem Another Mind debutovala v roce 2003), ale také celoživotní potřebu překračovat mantinely a bourat zažitá klišé. Proto hudba, kterou tento týden uslyšíme, nejen setře hranice mezi klasikou a jazzem, ale zcela nepochybně přinese i podněty z dalších žánrů, jimiž se odjakživa umělkyně nechává inspirovat, například z rocku.

Pražské hudební fanoušky zase potěší jiná výrazná ženská osobnost: ve středu 27. dubna zazpívá v Paláci Akropolis brazilská zpěvačka Céu, držitelka tří cen Latin Grammy a mimořádně komerčně úspěšná interpretka v Latinské Americe.

Céu přiveze zajímavý repertoár ze svého posledního alba Um Gosto do Sol. Zvolila na něm převratný přístup. Do vábivě křehké, typicky brazilské polohy posunula písně tak různorodých umělců jako Jimi Hendrix, Beastie Boys nebo Sade a propojila je s dnes pro mladou generaci neznámými skladbami brazilských krajanů Miltona Nascimenta či jednoho z proroků bossa novy Joao Gilberta. Revoluční je i sestava, s níž zpěvačka album natočila. Hraje v ní totiž mimo jiné Andreas Kisser z dobře známé metalové skupiny Sepultura, který se speciálně pro toto album přeškolil na sedmistrunnou kytaru.

Koncert třeba vleže

Nadcházející týden ovšem nepřijdou zkrátka ani posluchači soudobé experimentální hudby, a to dokonce přímo z pera jedné z jejích největších osobností 20. století. V pražském prostoru DOX+ zahájí v úterý 26. dubna koncertní cyklus Prague Music Performance provedení slavného opusu skladatele Karlheinze Stockhausena Aus Den Sieben Tagen.

Skladba se distancuje od tradičních koncertních očekávání: nabádá posluchače, aby se během provedení pohybovali, byli si vědomi svého okolí, chodili, či si dokonce lehli a přemýšleli. Jsou při tom obklopeni muzikanty, takže nemusejí svoji pozornost zaměřovat na pódium a mohou se místo toho pohroužit do světa zvuku a světla. Eklektická skupina hudebníků spojí prvky soudobé hudby, improvizace i experimentálního rocku.

Autor:
Témata: Praha, Brno

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.