Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Mezi čtenáři vítězí Harry Potter, za ním Děti z Bullerbynu

Kultura

  9:00
Na seznamy knih charitativního projektu Čtení pomáhá stále přibývají nové tituly, na špičce nejčtenějších se ale stále drží spisovatelka J. K. Rowlingová. Zdá se, že její Harry Potter a Fénixův řád a Harry Potter a kámen mudrců nemají mezi dětskými knihami a knihami pro mládež konkurenty.

Joanne K. Rowlingová foto: Reprofoto

Na paty Harrymu šlapou téměř půl století staré příběhy Oleho, Lasseho, Bosseho, Anny, Lisy a Britty od Astrid Lindgrenové – Děti z Bullerbynu. Mezi oblíbenými tituly je i další dílo této švédské spisovatelky, a to Pipi Dlouhá Punčocha.

Děti z Bullerbynu

Mezi mladými čtenáři jsou velmi oblíbené fantasy příběhy. Anglický spisovatel J. R. R. Tolkien završuje svým prvním dílem trilogie Pán prstenů – Společenstvo prstenu – první desítku nejčtenějších titulů Čtení pomáhá. Úspěšný je také Tolkienův přítel z Irska Clive Staples Lewis, autor sedmidílného cyklu Letopisy Narnie.

Mezi desítkou nejoblíbenějších knih najdeme ale i české autory a tituly. Je to třeba Karel Poláček s knihou Bylo nás pět či Ondřej Sekora a jeho Ferda mravenec, poprvé vydaný v roce 1962, Eduard Petiška a Staré řecké báje a pověsti a v neposlední řadě Josef Kolář a Z deníku kocoura Modroočka.

Mezi nejčtenější patří také čeští klasikové Karel Čapek, Jaroslav Foglar, Jan Werich a Jiří Žáček.

Na seznamy Čtení pomáhá stále přibývají nové knihy. Vybírá je porota, v jejímž čele stojí Zdeněk Svěrák. Prozatímním cílem je sto různých titulů pro každou z věkových kategorií.

Autor: