Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Mezi Litomyšlí a Vysokým Mýtem projíždějí vlaky zónou umění

Kultura

  7:00
LITOMYŠL - Lidem jedoucím vlakem na trati Litomyšl - Vysoké Mýto zpestřil cestu kulturní zážitek. Za jízdy jim hrála živá kapela, v okolní krajině mohli vidět výtvarné instalace, na nádražích a zastávkách výstavy fotografií, performance nebo divadelní představení. Umělecký projekt nazvaný Lokálka připravilo občanské sdružení Ryba řvoucí a potrvá do 17. srpna.

Cestující na trati Litomyšl - Vysoké Mýto se budou až do 17. srpna setkávat s hudebními vystoupeními, výtvarnými objekty v krajině z přírodních materiálů, divadelními představeními či výstavou fotografií. foto: ČTK

"Umění vystupuje z galerií a přichází k lidem přímo do vlaku i do krajiny. Oslovujeme tak úplně jinou sortu lidí, kteří se jinak o umění vůbec nezajímají," řekla Tereza Koníčková z pořádajícího sdružení.

Multikulturní expozici podél trati i na zastávkách vytváří skupina asi 20 umělců i neumělců.

Umělecký projekt zpestří lidem cestování ve všední dny od 13:00 do 16:00, první spoj jede z Litomyšle, v sobotu od 13:00 do 17:30 se startem a koncem ve Vysokém Mýtě. V pátek a sobotu budou na nádražích v Litomyšli a Vysokém Mýtě koncerty a divadelní představení. Bližší informace jsou na webu sdružení.

Autoři: ,