Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Karlovarský festival ocení Danielu Kolářovou, dostane Cenu prezidenta

Karlovarský festival letos ocení Danielu Kolářovou. foto:  Petr Kozlík, MAFRA

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu převezme na slavnostním zakončení letošního 57. ročníku herečka Daniela Kolářová. Premiéru si zde odbude restaurovaná verze české klasiky Každý den odvahu. MFF Karlovy Vary se letos koná od 30. června do 8. července.
  12:32

Karlovarský festival uvede jako poctu Daniele Kolářové film Kulový blesk. Tradiční premiérou restaurované tuzemské filmové klasiky letos pak bude snímek Každý den odvahu, který Evald Schorm natočil v roce 1964. Objevili se v něm Jana Brejchová, Vlastimil Brodský, Josef Abrhám a Jan Kačer, který bude při této příležitosti čestným hostem přehlídky.

„Celovečerní debut Evalda Schorma patří k zásadním titulům československé nové vlny. Snímek podle scénáře Antonína Máši zcela nový způsobem nahlíží na morální krizi, jíž procházela generace lidí v období společenských změn, které nastaly po odsouzení stalinského kultu osobnosti,“ uvedl k filmu festival. Speciální sekci zde letos dostane nezávislá íránská filmová tvorba a dílo japonského režiséra Jasuzo Masumury. Celý program festivalu bude znám koncem května, pořadatelé na dalších tiskových konferencích představí i zahraniční hosty.

Pořadatelé taktéž představili oficiální plakát blížícího se ročníku, stojí za ním opět Studio Najbrt. Čtyři barevné čáry, ze kterých je složená číslovka 57, prý nabízejí velké množství variací pro vizuál přehlídky. Tvůrci jej připodobnili i ke švihnutí bičem.

Oficiální plakát 57. ročníku MFF Karlovy Vary

Oceněná Daniela Kolářová se právě v Karlových Varech narodila. „Pamatuju si, jak jsem tam jako malá holka pozorovala na kolonádě ruské důstojnické paničky a kreslila si je. Nosily tepláky, ale ne šponovky, takové, s prominutím, nasrávačky. K tomu blůzu, dlouhé náušnice a boty na vysokých podpatcích. A kolem nich se vznášel odér příšerných voňavek. A moje nejmilejší vzpomínka patří řece Teplé, kde jsem v zimě bruslila několik kilometrů po hrbolatém ledu,“ vzpomínala nedávno v rozhovoru pro iDNES.cz.

Kolářová patří k nejvýraznějším českým hereckým osobnostem posledních desetiletí. Před filmovou kamerou se poprvé objevila jako studentka už v roce 1967 v Bočanově adaptaci Páralovy Soukromé vichřice. Do povědomí diváků se zapsala se svým dlouholetým hereckým partnerem Jaromírem Hanzlíkem.

Poprvé to bylo už v roce 1969 ve filmu Slasti otce vlasti, následně vytvořili manželský pár v legendárním českém sitcomu Taková normální rodinka a objevovali se v průběhu následujících let v divácky oblíbených filmech jako je Noc na Karlštejně a Léto s kovbojem nebo televizních počinech Otec nebo bratr či Dopis psaný španělsky.

17. listopadu 2017

V roce 1976 započala i její další mnohaletá tvůrčí spolupráce s hercem a scenáristou Zdeňkem Svěrákem. Manželský pár hráli v komedii Na samotě u lesa, o dva roky později vytvořila po boku Josefa Abrháma jednu z hlavních rolí ve Svěrákově a Smoljakově komedii Kulový blesk. Manželskou dvojici se Zdeňkem Svěrákem si zopakovali ještě ve filmech Vratné lahve a Betlémské světlo.

V roce 2009 získala Daniela Kolářová Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli v dramatu Jana Hřebejka Kawasakiho růže. Stejně pevné místo jako v českém filmu má Daniela Kolářová mnoho let i na televizních obrazovkách, především v úspěšných seriálech: Nemocnice na kraji města, My všichni školou povinní, Život je ples, Život a doba soudce A. K., Ulice, Sestřičky Modrý kód nebo aktuálně Zlatá labuť.

Už padesátý sedmý ročník MFF Karlovy Vary se letos koná od 30. června do 8. července. Ministr kultury Martin Baxa přislíbil, že filmové přehlídce navýší příspěvek. Pro příští tři roky to bude 35 milionů, tedy o pět milionů více než dosud. Karlovarský kraj a město Karlovy Vary posílalo po osmi milionech korun. Celkový rozpočet festivalu se pohybuje kolem 130 až 150 milionů korun.

Autoři: ,