Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Michael Kocáb chystá novou desku. Propojí na ní tři kontinenty

USA

  11:30
Ameriku, Austrálii i Evropu hudebně propojí Michael Kocáb, kterého na albu s pracovním názvem Aftershocks doprovodí sestava zahraničních muzikantů. Album s jedenácti rockovými skladbami je společným dílem Kocába a Glenna Proudfoota, oceňovaného australského kytaristy žijícího v Praze.

Michael Kocáb obnovuje Pražský výběr v původní sestavě s Michalem Pavlíčkem foto: archiv LN - Pavel Wellner

"K projektu jsme s Glennem přizvali dle našeho názoru dva nejlepší muzikanty na světě: bubeníka Virgila Donatiho a basistu Billyho Sheehana. Společně jsme natočili desku, která má podle nás ambice se dostat do povědomí rockových fanoušků po celém světě," řekl Kocáb s tím, že by desku chtěli představit na začátku příštího roku a případně přidat koncerty.

Mikrofonu se chopil Kocáb sám

Jednotlivé party nahrávali v Americe a v pražském studiu Michaela Kocába, finální mix a mastering se uskuteční v Austrálii. "Donatimu a Sheehanovi jsme zaslali demo nahrávky, ke kterým nahráli své party. Ještě před pár lety by něco takového vzhledem k jejich časové zaneprázdněnosti nebylo možné, ale své sehrálo i uznávané jméno Glenna Proudfoota," uvedl Kocáb. Jeho spolupráce s australským kytaristou začala před několika lety natáčením alba Pražského výběru II Vymlácený rockový palice. Na chystané album chtěl Kocáb najmout zkušeného zpěváka, mikrofonu se ale nakonec chopil sám. "Lidé v Austrálii, kteří nahrávky slyšeli, byli Michaelovým hlasem nadšeni," podotkl Proudfoot.

Bubeník Donati pochází z australského Melbourne. V USA studoval hudební skladbu a působí v oblasti jazzové hudby, rocku, popu, studiové tvorby i divadelního hraní. Vystupoval například s jazzovým pianistou George Cablesem a spolupracoval například s Davem Stewartem, Mickem Jaggerem nebo Josh Stoneovou.

Sheehan začal hrát na baskytaru v New Yorku, kde založil skupinu Talas. V roce 1989 stál u zrodu skupiny Mr. Big, společně nahráli singl To Be With You, který se dostal do čela světových hitparád. Čtenáři časopisu Poll byl zvolen nejlepším rockovým baskytaristou a zařazen do síně slávy.

ČTĚTE TAKÉ

Skladatel, zpěvák, občanský aktivista, politik a podnikatel Kocáb, který je známý především ze skupiny Pražský výběr, natočil první sólové album Povídali, že mu hráli v letech 1986 až 1988. "Připravovanou desku za sólový projekt nepovažuju, je to naše společné dílo s Glennem natočené s obrovským přínosem Donatiho a Sheehana," řekl Kocáb. "Touto deskou naše spolupráce nekončí, chceme určitě pokračovat dál," dodal.

Autor: