Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vztah s matkou, židovství či filosofie. Houellebecq opět překvapil, říká překladatel jeho knih


Alan Beguivin (* 1974) se narodil česko-francouzským rodičům v Bretani. Vystudoval moderní literaturu ve Štrasburku a Paříži. Mimo jiné nově přeložil román Nebezpečné známosti Choderlose de Laclose. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Premium Rozhovor
Několik měsíců trvající korespondence francouzských intelektuálů, spisovatele Michela Houellebecqa a filozofa Bernarda-Henri Lévyho, vyšla v originále jako Ennemis publics již v roce 2008. Na tom, že se byť se zpožděním dostala do rukou i českým čtenářům, má zásluhu Alan Beguivin, dvorní překladatel Michela Houellebecqa.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Na knihu si čeští čtenáři museli počkat dlouhých čtrnáct let. Neměl jste během překladu dojem, že mezitím ztratila korespondence na aktuálnosti? Nebo jsou témata, která si pro sebe nastolili, nadčasová?
Dřív jsem se ke knize vlastně nedostal. Až s nakladatelstvím Albatros nás o něco později napadlo, že by bylo možné vydat od Houellebecqa i jiné věci než romány. Veřejní nepřátelé jsou tak druhým dílem trilogie jeho nebeletristických textů po Esejích (2020), třetí by měl obsahovat esej o americkém spisovateli H. P. Lovecraftovi, který je jedním z Houellebecqových oblíbenců, a zřejmě další krátké texty.

A k tématům Veřejných nepřátel je třeba říci, že aktuálními společensko-politickými problémy se autoři tolik nezaobírají, takže jde skutečně víc o obecnější otázky, jako jsou úloha a image spisovatele, jeho angažovanost, dětství – Houellebecq věnuje dost místa pikantnímu vztahu s matkou –, ale oba řeší i filozofičtější témata, například otázku svobodné vůle nebo židovství.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se