Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Mike Stern a Bill Evans hráli na JazzFestBrno hudbu pro obyčejné smrtelníky

Mike Stern (JazzFestBrno, Sono Centrum, 18. 5. 2022) foto: Martin Zeman, JazzFestBrno

Další položka programu koncertního cyklu JazzFestBrno přivedla ve středu na pódium Sono Centra mezi českými fanoušky nejspíš nejoblíbenějšího jazzového kytaristu posledních desítek let Mikea Sterna společně s neméně slavným saxofonistou Billem Evansem a jejich prvoligovou rytmikou.
  14:47

Koncertní formu Mikea Sterna máme možnost sledovat už od začátku 90. let doslova pod lupou. Nejsou tak vzdálené časy, kdy k nám v rámci různých přehlídek přijížděl, zejména do Prahy, ale i jiných měst, prakticky každoročně. Sternova hudba má totiž dar propojovat tábory.

Purističtí vyznavači jazzu, případně jazzové fúze s rockem, uznávají nejen jeho techniku, ale také osobitost, zejména ve zvuku kytary, hráčskou dynamiku a skladatelské schopnosti. Posluchači s volnějším vhledem do těchto žánrů oceňují výraznou melodičnost mnoha jeho skladeb a jistě v neposlední řadě také nesmírně milý způsob vystupování.

Totéž lze vlastně říci i o Billu Evansovi, jehož jsme na českých pódiích měli možnost vidět několikrát, a jestliže se oba protagonisté rozhodli v roce 2013 po mnoha letech spojit síly v jedné kapele, skutečně platí bezezbytku to, že „dva v jednom“ se v tomto případě násobí.

Zejména připočteme-li, že záda oběma sólistům kryje jeden z nejslavnějších jazzových bubeníků Dennis Chambers a zkušený baskytarista Gary Grainger (v minulosti dlouhodobě pracoval např. s Johnem Scofieldem). Kvarteto drželo dohromady skutečně jako pevně obsazená kapela, nikoli dočasný projekt, a to je v tomto oboru vždy žádaný bod k dobru.

S poraněnou rukou

Před koncertem panovaly obavy, v jaké hráčské formě Mike Stern bude. V roce 2016 si při pádu vážně zranil pravou ruku a od té doby se potýká se značnými omezeními - například si musí trsátko přilepovat k prstům, aby je udržel. Ačkoli je pod stálým dohledem lékařů, jeho ruka už napohled - s přihlédnutím k tomu, že se jedná o kytaristu, navíc primárně jazzového - vypadá vlastně hrůzyplně.

Už od první skladby Tumble Home, vlastně bleskurychlé bopové technické jízdy, bylo ale po chvilkovém rozehrání jasné, že se Sternovi daří se svým handicapem vyrovnat více než dobře. Hraje možná jemněji, než bývalo zvykem, to ale není dynamice projevu v kontextu celé kapely na závadu. A při skladbě, natažené bezmála na půl hodiny, v níž se se sóly vystřídali všichni čtyři muzikanti, ovšem Stern hrál zdaleka nejdéle, si vlastně odpočinul jen v zanedbatelných úsecích. Nebylo tedy třeba mít obavu, zda kytarista celý koncert zvládne.

Skladby si Stern a Evans rozdělili bratrsky zhruba na polovinu. Kromě technických z bopu vycházejících improvizací zazněly i melodické kousky, které jsou pro oba typické - ve Wishing Well doprovodil Stern kytarovou melodii stejně jako na nahrávce i vokálem a „písnička“ byla velmi příjemným odlehčením programu.

Klíčem ke koncertu a vlastně k existenci celého tohoto ansámblu byl ovšem první přídavek: slavná skladba Jean Pierre Milese Davise z alba We Want Miles, vydaného shodou okolností přesně před čtyřiceti lety, v květnu roku 1982. V Davisově kapele se totiž Stern s Evansem poprvé sešli, strávili zde společně tři roky a natočili s ním i toto Grammy oceněné album. Aktuální společné podání bylo samozřejmě perfektní. A připravilo půdu pro krásnou tečku za koncertem, proslulé Hendrixovo blues Red House. Tedy hned dvojí pocta kořenům dobré hudby.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!