Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Miliarda pro kulturu. Vláda záměr uvolnit částku schválila, nově by se pomoc týkala i výtvarníků

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) foto:  Dan Materna, MAFRA

Praha - Vláda schválila záměr uvolnit miliardu korun na pomoc v epidemii koronaviru pro kulturu. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) po jednání novinářům řekl, že připraví dvě výzvy. Jedna bude podobná dosavadnímu programu COVID kultura, rozšířena ale například o výtvarníky. Druhá bude určena pracovníkům v audiovizuálním umění. Dosavadní program už se podle Zaorálka blíží vyčerpání. Ministerstvo v něm zhodnotilo 4300 žádostí, 2600 jich bylo vyplaceno, 200 bylo odmítnuto.
  9:11aktualizováno  9:23

První program COVID kultura měl umožnit podnikatelům v kultuře žádat o peníze za zbytečně vynaložené náklady. Kritizovali ho ale zástupci firem z hudebního průmyslu a také filmoví distributoři a producenti za to, že mnozí z něj čerpat nemohou. Na tento první program vláda vyčlenila 900 milionů korun, žádostí ale i po prodloužení lhůty přišlo jen 326 v objemu 121,5 milionu korun.

Bez kultury. V ČR se od pátku znovu zavřou muzea, galerie a památky

Nový program COVID kultura by měl pomoct také audiovizuálnímu průmyslu. Dosud měl sanovat škody, které vznikly tím, že se nemohl uskutečnit plánovaný umělecký projekt, tedy nahrazovat zmařené výdaje. Protože ale v současné době se již kulturní projekty často ani neplánují, je třeba přesně určit, za jakých podmínek se peníze budou vyplácet.

Druhá výzva po kritice rozšířila okruh žadatelů a měla k dispozici přes 750 milionů korun. Zaorálek ale již dříve uváděl, že má příslib možného navýšení této sumy. O dotaci mohou nyní žádat podnikatelé v kultuře i jednotlivci v uměleckých a odborných umělecko-technických profesích. Ti mohou dostat jednorázově 60 000 korun. Firmám je možné hradit náklady až do deseti milionů korun.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...