Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zemřela představitelka průvodčí z filmu Proč?, Milce Zimkové bylo 71 let

Kultura

  12:36
Zemřela slovenská herečka Milka Zimková, bylo jí 71 let. Na Slovensku se proslavila především hlavní rolí ve snímku Pásla kone na betóne, na jehož scénáři se podílela společně s režisérem Štefanem Uherem. Čeští diváci ji znají hlavně jako průvodčí, kterou chce banda fotbalových chuligánů ve filmu Proč? vyhodit z vlaku.

Spisovatelka, herečka, režisérka a scenáristka Milka Zimková se narodila v Okružné u Prešova v roce 1951. Studovala herectví na divadelní fakultě v Bratislavě a po ukončení studia v roce 1973 nastoupila do trnavského divadla. Později byla bez stálého angažmá a působila na volné noze, tedy ve svobodném povolání.

V roce 1974 se objevila poprvé na televizní obrazovce ve filmu Don Juan alebo láska ku geometrii a o čtyři roky později debutovala ve filmu Zlaté časy, který natočil Štefan Uher. Zimková hrála i v jeho snímku Kosenie jastrabej lúky a zmíněném Pásla kone na betóne z roku 1982, který vznikl podle jejího stejnojmenného prozaického cyklu.

Jako spoluscenáristka a herečka se podílela i na volném pokračování ...kone na betóne, který v roce 1995 natočil Stanislav Párnický.

V roce 1987 ji režisér Karel Smyczek obsadil do role vystrašené vlakové průvodčí, která čelí řádění sparťanských hooligans v podání Martina Dejdara, Jana Potměšila, Jiřího Langmajera a dalších.

Ve svých literárních dílech popisovala zejména prostřední východoslovenského venkova, do něhož zasazovala příběhy žen, které hledají životní štěstí. Charakteristickým rysem jejích knížek bylo využívání východoslovenského dialektu.

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč