Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zemřela představitelka průvodčí z filmu Proč?, Milce Zimkové bylo 71 let

Kultura

  12:36
Zemřela slovenská herečka Milka Zimková, bylo jí 71 let. Na Slovensku se proslavila především hlavní rolí ve snímku Pásla kone na betóne, na jehož scénáři se podílela společně s režisérem Štefanem Uherem. Čeští diváci ji znají hlavně jako průvodčí, kterou chce banda fotbalových chuligánů ve filmu Proč? vyhodit z vlaku.

Spisovatelka, herečka, režisérka a scenáristka Milka Zimková se narodila v Okružné u Prešova v roce 1951. Studovala herectví na divadelní fakultě v Bratislavě a po ukončení studia v roce 1973 nastoupila do trnavského divadla. Později byla bez stálého angažmá a působila na volné noze, tedy ve svobodném povolání.

V roce 1974 se objevila poprvé na televizní obrazovce ve filmu Don Juan alebo láska ku geometrii a o čtyři roky později debutovala ve filmu Zlaté časy, který natočil Štefan Uher. Zimková hrála i v jeho snímku Kosenie jastrabej lúky a zmíněném Pásla kone na betóne z roku 1982, který vznikl podle jejího stejnojmenného prozaického cyklu.

Jako spoluscenáristka a herečka se podílela i na volném pokračování ...kone na betóne, který v roce 1995 natočil Stanislav Párnický.

V roce 1987 ji režisér Karel Smyczek obsadil do role vystrašené vlakové průvodčí, která čelí řádění sparťanských hooligans v podání Martina Dejdara, Jana Potměšila, Jiřího Langmajera a dalších.

Ve svých literárních dílech popisovala zejména prostřední východoslovenského venkova, do něhož zasazovala příběhy žen, které hledají životní štěstí. Charakteristickým rysem jejích knížek bylo využívání východoslovenského dialektu.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...