Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Mizérie světa je konstantní

Kultura

  9:55
Knihy amerického prozaika Michaela Chabona se usadily na pultech českých knihkupectví. Nejnověji vyšel román Židovský policejní klub.

Michael Chabon. foto: Getty Images - Ulf Andersen

LN Četl jsem, že máte velmi přísný rozvrh: píšete od neděle do čtvrtka tisíc slov denně. Kolik byste napsal denně slov, kdybyste si takový plán nestanovil?
Čtyřicet dva.

LN Historie Evropy ve 20. století je často důležitou součástí vašich románů. Je pro vás jako autora stejně důležitá evropská kultura?

Jistě. Je to součást – důležitá součást – tradice, z níž vycházím coby autor, Američan, aškenázský Žid i milovník výtvarného umění, literatury a hudby. Byl bych bláhový, kdybych pominul tak bohaté a intenzivní dědictví.

Uvozovky dolníKomiks není žánr, komiks je médium. A žádné médium není samo o sobě „lepší“ nebo „horší“ než jiné.Uvozovky horní

LN Když vidíte současné problémy v Izraeli, myslíte, že by Židé bývali udělali lépe, kdyby skutečně žili na Aljašce, jak to je popsáno ve vašem románu Židovský policejní klub?

 Veškerá moje zkušenost, co se týče kolektivního chování, ať už Židů, či jiných, mi ukazuje, že mizérie našeho světa je více méně konstantní, ať už se děje cokoliv.

LN Ve vašem rozsáhlém románu Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye je jedním z hlavních motivů komiks. Je to, že komiks dnes mají hojně v oblibě dospělí lidé, podle vás nějakým znakem infantilizace?

Komiks není žánr, komiks je médium. Žádné médium není samo o sobě „lepší“ nebo „horší“ nebo „více“ či „méně dospělé“ než jiné. Existence chlapecké kapely Jonas Brothers určitě nedělá z hudby „infantilní“ uměleckou formu.

Michael Chabon (1963)
Chabon.
Narodil se ve Washingtonu, absolvoval anglickou literaturu na Pittsburské univerzitě a tvůrčí psaní na Kalifornské univerzitě. Debutoval románem Tajemství Pittsburghu (1989). Za Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye (2000, česky 2004) získal Pulitzerovu cenu. Vedle tohoto románu vydal Odeon česky dále prózu Konečné řešení (2007) a román Židovský policejní klub (2008). Nakladatelství Argo pak přišlo s překladem povídkové knihy Modelový svět (2006).
LN V Konečném řešení jste znovuoživil Sherlocka Holmese. Mohou současní autoři napsat detektivku s postavou stejně populární jako ty, které stvořil A. C. Doyle či Raymond Chandler?

Co se týče popularity, takových jsou jistě plné žebříčky bestselerů, ale jestli jejich popularita vydrží, to je jiná otázka. A to, nakolik jsou kvalitní, to je zas úplně jiná otázka. Conan Doyle a Chandler byli umělci. Pokud se současný umělec podobného talentu a schopností zaměří na detektivní žánr, pak se to rozhodně nedá vyloučit.

LN V českém překladu vyšla Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye, Modelový svět, Konečné řešení a Židovský policejní klub. Jak dobře tedy čeští čtenáři znají dílo Michaela Chabona?

Mám hodně rád svůj druhý román Wonder Boys. Ale myslím, že máte k dispozici ty dva hlavní – Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye a Židovský policejní klub.

LN Každý ví, jak je český knižní trh pro americké autory důležitý. Nežárlí vaše manželka, rovněž spisovatelka Ayelet Waldmanová, na váš úspěch v České republice?

Byla nadlouho velmi zahořklá, ale poté, co utratila tisíce dolarů za hypnoterapii, léčebné kúry a talíře klobás, už je zase v pořádku.

LN Bratři Coenové připravují scénář podle vašeho románu Židovský policejní klub. Jejich nejnovější film se jmenuje Po přečtení spalte. Nebojíte se, že v jejich filmografii vypadne čárka: Po přečtení spalte, Židovský policejní klub?  

Dokud lidi za knihu předtím, než ji vhodí do kamen, platí, tak mě to nepálí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!