Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Mládková oslaví sté narozeniny ve velkém stylu. Museum Kampa chystá výstavu i doprovodný program

Kultura

  5:00
K výročí stých narozenin české mecenášky umění se koncem června v Museu Kampa představí unikátní výstava Meda Ambasadorka umění, která je jeden z vrcholů celoročního programu v rámci Století Medy Mládkové.

Mecenáška Meda Mládková foto: David PortLidové noviny

Dům ve Washingtonu

Výstava představí nejenom život českých mecenášů v Americe, ale také jejich dům, který se postupem času stal salonem svobodného Československa. „Dům Mládkových ve Washingtonu byl místem setkávání umělců, intelektuálů, osobností, ale zároveň také mostem propojujícím Západ s kulturním bohatstvím zemí východního bloku. Navštěvovali ho slavné osobnosti jako například Madeleine Albright, Věra Chytilová, Henry Kissinger, Bohumil Hrabal a mnoho dalších.

Meda Mládková na fotografii z mládí

Meda Ambasadorka umění

Výstava potrvá od 24. června 2019 do 30. září 2019 v Museu Kampa na pražské Kampě. 

Návštěvníci se mohou těšit na novou interpretaci výjimečného prostoru, jenž je stylizací fragmentů domu ve Washingtonu, předchůdce dnešního Musea Kampa, v němž se umělecká díla prolínají s architekturou a designem. Expozici doplní také jedinečná kolekce oděvů předních významných haute couture domů ze 60. a 70. let, jejichž originální modely mecenáška nosila.

„Dnes bychom Medu nejspíše nazývali „influencerka“, protože by určovala trendy jak ve vystavování umění, tak ve vybavení interiérů,“ říká Robin R. Mudry, který je spolu s Pavlem Liškou kurátorem výstavy.

Fotografie z mládí

Svou premiéru zde budou mít i rodinné filmy, které Jan Mládek natáčel během společných cest po Asii, Evropě a Americe. Barevné snímky z 50. až 60. let zachycují běžný život Mládkových v kontrastu exotických krajin a měst. Filmy pro účely expozice digitalizoval Národní filmový archiv.

Meda Mládková s Václavem Havlem
Mecenáška Meda Mládková rozbalila 25. ledna v galerii Musea Kampa v Praze obraz...

DIVADELNÍ OKÉNKO: Dárek k narozeninám. Inscenace představí život Medy Mládkové

Výstava také poodhalí archivní fotografie a alba, která Meda vytvářela po celý společný život s Janem. O naskenování původních fotografií z rodinných alb se postarala společnost Canon CZ, která se specializuje na digitalizaci obrazu a tisk. Celkem převedla do elektronické podoby přes 3 000 historických snímků, z nichž zhruba stovku vytiskla pro samotnou výstavu a 350 do katalogu. Jako materiál pro expozici byl ve spolupráci s Museem Kampa zvolen dibond, který letitým fotografiím nejvíce lichotí a zajistí stálost obrazu.

Autor:

Prodej byt 2 + 1, 64m2, Benátky nad Jizerou, Benátky nad Jizerou I
Prodej byt 2 + 1, 64m2, Benátky nad Jizerou, Benátky nad Jizerou I

Dr. Nováka, Benátky nad Jizerou - Benátky nad Jizerou I, okres Mladá Boleslav
3 990 000 Kč