Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Mnoho podob Máničky. Připomeňme si Helenu Štáchovou její nejznámější rolí

Kultura

  6:00
Helena Štáchová, která v noci na středu podlehla těžké nemoci, se zapsala do kulturního podvědomí malých i velkých. Její neznámější postavou byla bez pochyby vzdělaná Mánička, která tvořila protipól nezbednému Hurvínkovi.

Helena Štáchová foto: Twitter/ @RadioPolitik

Zemřela Helena Štáchová. Namluvila Máničku i Lízu Simpsonovou

Máničku vytvořil řezbář Gustav Nosek ve třicátých letech spolu s Jiřím Trnkou, nováčkem divadla. Její vizuální podoba se měnila nejvíc ze všech loutek divadla. Ta současná vznikla v sedmdesátých letech v mysli Zdeňka Juřeny. V roli Máničky se vystřídaly tři herečky. Nejdříve jí namlouvala Anna Kreuzmanová, ale nacisté divadlo zavřeli a ona s rolí skončila. Po znovuotevření v roce 1945 se Máničkou stala Božena Beleková. Ta v roce 1968 odešla do důchodu a role se ujala tehdy pětadvacetiletá Helena Štáchová. Ta s Máničkou zůstala až do roku 2015, kdy kvůli nemoci nemohla pokračovat. Mánička se svou „bábinkou“ paní Kateřinou Hovorkovou jsou již klasickými postavami české kultury.

Ve věku 72 let zemřela ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová.
Helena Štáchová

Večerníčky z řady Na návštěvě u Spejbla a Hurvínka

Na návštěvě u Spejbla a Hurvínka byla první velká televizní štace Heleny Štáchové v roli Máničky. Třináctidílný večerníček z roku 1972 je ještě černobílý a je zde dobře vidět kontrast mezi Máničkou, která má ještě starý loutkový vzhled, a Hurvínka, který se prakticky nezměnil.

Večerníčky ze série Znovu u spejbla a Hurvínka

Dva roky a tolik změn. Druhá řada z roku 1974 je ta, která mnohým utkvěla ještě jako dětem v paměti. Tentokrát bylo vše vyvedené v pohádkových barvách a Mánička prodělala radikální změnu vizáže - Hurvínkova kamarádka se stala copatou blondýnkou.

Hovory u Spejblů

Mluvené skeče Hurvínka, Spejbla a Máničky jsou i dnes vysoce vtipnou záležitostí. Kvalita zde dozajista plyne i ze skvělých hlasů Miloše Kirschnera (Hurvínek a Spejbl) a Heleny Štáchové. Autorem skečů byl spisovatel František Nepil. Hovory u Spejblů vyšly v roce 1977.

Zítra stromek zazáří

Málokdo tušil, že Mánička má zlato v hrdle. S Karlem Gottem si v roce 1982 zazpívala koledu Zítra stromek zazáří.

Večerníčky ze série Hurvínek vzduchoplavcem

Trvalo více než dvacet let, než se Česká televize rozhodla pro další díly večerníčku. Série má pouhých sedm dílů a televize je poprvé vysílala od 1. do 7. prosince 1997. Mánička si vzhled z této série prakticky udržela - obrýlená rusovláska, která se nezdráhá Hurvínka za každou skopičinu řádně pokárat.

Večerníčky ze série Hurvínkův rok

Třináct epizod večerníčku natočila Česká televize v roce 2004, posledních letech Heleny Štachové v roli Máničky. Ta je zde i autorkou scénáře.

Pro srovnání: Mánička z roku 1955 z podání Boženy Wellekové.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.