Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Mohou autokina promítat, nebo ne? Výklad nařízení ministerstva zdravotnictví může být problémový

Klasická kina mohou zahájit omezený provoz 11. května. foto: Miloslav JančíkMAFRA

PRAHA - O kinech a divadlech se v souvislosti s koronavirem nyní hodně mluví. Jak jsou ale na tom taková autokina, která zažila vzestup při jarním uzavírání kulturních institucí? Některá jsou uzavřená a jiná promítají dál. Ministerstvo zdravotnictví však nadále tvrdí, že provoz autokin je a bude omezený i přes snížený stupeň protiepidemického systému.
  5:00

Klatovské autokino úspěšně odstartovalo druhou koronavirovou „sezonu“ začátkem října. Za sebou už mělo úspěšné promítání při jarní uzávěrce standardních kin. „Je to stejné, jako to bylo na jaře. Sepsali jsme body, jak budeme lidi chránit. Na základě toho nám hygiena dala povolení,“ sdělil serveru Lidovky provozovatel Roman Schavel. 

Zábava bezpečně. FINEP finančně podpořil autokino v Dolních Měcholupech.
Nákaza koronavirem zastavila po celém světě filmovou produkci. Kina po celých...

V polovině listopadu se situace změnila a kino bylo nuceno prakticky ze dne na den zavřít. „Ministerstvo zdravotnictví má výklad, že autokino je filmové představení a ta jsou nařízením vlády zakázané. Hygiena nám oznámila, že na autokina se žádná výjimka nevztahuje a požádala nás, abychom činnost ukončili,“ dodal. Připustil také, že se kino snaží komunikovat s ministerstvem a navrhnout řešení. Odpovědi se mu ale zatím nedostalo.

Jiná kina ale stále promítají.  Autokino na Strahově svůj provoz nepřerušilo ani v době mezi uzavřeními standardních kin. „Naši diváci jsou akorát upozorněni, aby nevystupovali z auta,“ sdělila serveru Lidovky.cz mluvčí kina a dodala, že filmový program má autokino vypracovaný až do druhého prosince.

Pardubické autokino začalo znovu promítat až 19. listopadu, ale od té doby uvádí filmy každý den. Podle provozovatele kina Marka Landsmana s tím nebyl žádný problém. „S krajskou hygienou jsme se bez problému dohodli. Nepovažují to za shlukování osob,“ vysvětlil po telefonu.

Podle oficiálního nařízení ministerstva zdravotnictví by autokina měla být zavřená. Pokud otevřená jsou, krajská hygienická stanice může nařídit jejich zavření stejně, jako tomu bylo v případě toho klatovského. Výklad nařízení se ale zdá být nejasný a tak k tomu nemusí ani dojít. 

Správně by na provozu autokin nic neměl změnit ani pondělní (23. listopadu) přesun na nižší čtvrtý stupeň protiepidemického systému (PES). Ten sice nově umožňuje kulturním institucím pořádat představení, stále se ale jedná o akce bez diváků.

„Úřednicky napsaná a možná absurdně znějící věta z usnesení vlády znamená jediné: Od pondělí se mohou natáčet a streamovat hudební, divadelní a jiná umělecká představení, ale stále platí, že na návštěvy divadel, koncertů atd. si budou muset lidé ještě nějakou dobu počkat,“ napsal ministr kultury Lubomír Zaorálek v sobotu na svůj Twitter.

Znamená to tedy, že vše musí být přenášeno v online prostředí.  To ale autokina z principu své činnosti nedělají, ačkoliv jsou při promítání dodržována veškerá možná bezpečnostní a hygienická opatření.

 „Jelikož autokina provozují svoji činnost na základě prodeje vstupenek divákům, povolení umělecké činnosti bez diváků vliv na jejich provoz nemá. Autokina jsou tedy nadále omezena,“ odpovědělo ministerstvo zdravotnictví na dotaz serveru Lidovky.cz.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...