Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Mona Lisa táhne. Louvre loni opět praskal ve švech

Kultura

  15:00
PRAHA - Pařížský Louvre se loni už několikátý rok v řadě udržel na prvním místě v žebříčku nejnavštěvovanějších muzeí vystavujících umění.

Když ne pravá, tak alespoň kopie. Tato lákala návštěvníky do madridského Prada. foto: Reuters

Druhé v pořadí skončilo newyorské Metropolitní muzeum umění a třetí až páté místo obsadila muzea, která sídlí v Londýně: Britské muzeum, Národní galerie a Tate Modern. Na svých webových stránkách o tom informuje britská BBC s odkazem na londýnský měsíčník The Art Newspaper.

Louvre loni navštívilo 8,88 milionu lidí, do Metropolitního muzea umění v New Yorku obdivovat umění přišlo něco přes šest milionů návštěvníků a do Britského muzea asi 5,8 milionu.

Podle Javiera Pese, zástupce šéfredaktora listu The Art Newspaper, Louvre zůstává tak oblíbený díky takovým pokladům, jako je Mona Lisa od Leonarda da Vinciho. Louvre se drží v čele žebříčku od roku 2007, kdy měsíčník s jeho sestavováním začal.

Zaprášené instituce se mění ve vstřícné prostory

Návštěvnost galerií i přes pokračující hospodářské problémy ve velké části světa dále rostla. Javier Pes z The Art Newspaper chválí velká světová muzea za to, že v posledních letech udělala obrovský krok dopředu. Podle něho se jim nyní lépe daří organizovat výstavy, propagovat je u veřejnosti a vyvolávat o ně patřičný zájem. Tím si tyto instituce vybudovaly stálý okruh návštěvníků, tvrdí Pes.

Picassův portrét Gertrudy Stein je součástí výstavy, jež nyní láká návštěvníky do Metropolitního muzea v New Yorku.

Také redaktor BBC pro oblast umění Will Gompertz napsal, že za dostatek zájemců o výstavy mohou muzea vděčit hlavně sama sobě. Připomíná, že od 80. let se ze zatuchlých, zaprášených institucí udržujících svěřené umělecké předměty proměňují v prosvětlené prostory vstřícné milovníkům umění i jejich rodinám. Jejich řediteli se stali lidé s manažerskými schopnostmi, kteří začali zaměstnávat odborníky na marketing a komunikaci s veřejností.

Autoři: ,