130 let
Jaroslav Róna: Barbaři, 2012, olej na plátně

Jaroslav Róna: Barbaři, 2012, olej na plátně | foto: Galerie Václav Špály

Monstra, sarkofágy, podivné stroje: Róna vystavuje ve Špálovce

Kultura
  •   7:00
PRAHA - Obrazy a sochy Jaroslava Róny z poslední doby vystavuje ode dneška Galerie Václava Špály v Praze na Národní třídě. Díla s autorovými tradičními náměty, barevností i technikami budou v prestižní výstavní síni do 28. dubna.

Róna se léta věnuje svým tradičním tématům - smrti, válkám, starým mýtům, moři, horám i erotickým motivům. "Zatímco ostatní tápou, já jsem svoji cestu nalezl," tvrdí o své tvorbě. Stejně jako malíř je známý jako sochař, mimo jiné jako autor pražské sochy spisovatele Franze Kafky. Většina jeho plastik připomíná dávné tajemné pomníky či sarkofágy, fantastické krajiny a města nebo podivné neznámé stroje a mechanismy.

Absolutní moc vytváří monstra

"Ve svém úhrnu jsou to díla utkvělých představ, snů a vizí a ovšem především reflexí reality, která na nás každodenně dopadá a útočí. Není ani možné jinak, když stále zřetelněji nabývá platnosti výrok básníka, že budoucnost již není tím, čím bývávala," řekl k současné Rónově výstavě publicista a autor jeho monografie Jiří Olič.

Podle něj Rónovu tvorbu charakterizuje název jednoho jeho obrazu: Příchod nové doby. Ohrožen je v nové době podle tohoto konceptu nejen člověk, ale každý živý tvor - zneužitá genetika vytváří netvory, absolutní moc monstra.

Autor: ČTK