130 let
Děcka jsou v pohodě

Děcka jsou v pohodě | foto: Reuters

Mooreová a Beningová si v novém filmu zahrály lesbický pár

Kultura
  •   22:50
LOS ANGELES - Portrét jedné velmi netradiční rodiny a vztahů mezi jejími členy přináší americký snímek Děcka jsou v pohodě režisérky Lisy Cholodenkové. V roli lesbických matek, jejichž dospívající děti touží po seznámení s biologickým otcem, se představí známé herečky Julianne Mooreová a Annette Beningová.

Recenzenti chválí především skvělé herecké výkony pětice hlavních hrdinů a inteligentně napsaný scénář. Film vstoupí do českých kin 6. ledna 2011.

Ve velkém domě na předměstí se lesbický pár snaží udržet svůj vztah a vychovávat dvě dospívající děti. Chlapec a dívka (Josh Hutcherson, Mia Wasikowska) se ale jednoho dne rozhodnou najít svého biologického otce.

Setkání se sympatickým majitelem restaurace (Mark Ruffalo), který daroval sperma na umělé oplodnění, se i přes počáteční pochybnosti ukáže jako dobrý nápad. Jenže náhlý příchod "třetího" rodiče znamená pro všechny zúčastněné nutnost přehodnotit a znovu vytvořit rodinné vztahy.

Recenzenti v anglicky psaných médiích film vynášejí do nebe a označují za jednoho z horkých kandidátů na Oscara. Shodují se, že jde o pozoruhodné, chytré a laskavé zamyšlení o rodinných hodnotách.

Chválu si podle nich zaslouží i skvělé herecké výkony, přičemž velmi realistické je prý především zobrazení lesbického páru. V celkovém hodnocení specializovaného serveru rottentomatoes.com získal film rekordních 95 procent.

O trochu méně nadšení jsou čeští přispěvatelé webu csfd.cz. Snímek si nicméně od nich vysloužil stále velmi dobrých 74 procent. Komentáře si opět všímají výkonů Mooreové a Beningové a oceňují chytrý scénář, který postavám předepisuje logické chování, takže diváci by prý neměli mít problém se s nimi ztotožnit a pochopit jejich jednání. Jedna z mála výtek směřuje jen k údajně přílišnému moralizování na konci filmu.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás