130 let
Vila Tugendhat

Vila Tugendhat | foto: archiv MAFRA - Tomáš Hájek

Moravský podzim nabídne i koncert ve vile Tugendhat

Kultura
  •   16:00
BRNO - Jako přehlídku dramaturgických objevů a světového interpretačního mistrovství pojali pořadatelé 47. ročník festivalu Moravský podzim. Ozdobou programu je Londýnský symfonický orchestr se špičkovým dirigentem Valerijem Gergijevem.

Festival, na němž vystoupí také další věhlasní umělci z Polska, Ruska nebo Norska, nově pořádá Filharmonie Brno a získal dvouletou periodicitu.

Přehlídku zahájí 27. října koncert ke 100. výročí narození a 20. výročí úmrtí dirigenta Františka Jílka. Vystoupí Filharmonie Brno, kterou Jílek vedl jako šéfdirigent. Zazní například dvě sinfonietty spjaté s Brnem - jednu složil Leoš Janáček, druhou Vítězslava Kaprálová. "Interpretační hvězdou večera bude ve dvou klavírních koncertech proslulý ruský pianista Boris Berezovskij," uvedla ředitelka festivalu i brněnské filharmonie Marie Kučerová.

Na státní svátek 28. října naplánovali dramaturgové Český den. Při dopoledním matiné i odpoledním koncertu zazní výhradně česká hudba v podání Graffova kvarteta a dechového kvinteta Phoenix. V dalších dnech vystoupí například komorní orchestr Kremerata Baltica, Národní symfonický orchestr Polského rozhlasu Katovice, Apollon Musagette Quartett nebo Trondheimští sólisté s norským repertoárem, který v Česku není příliš známý.

Londýnští symfonici zahrají Berlioze

Závěrečný koncert festivalu obstará 8. listopadu Londýnský symfonický orchestr. Při svém jediném vystoupení v Česku provede slavnou Fantastickou symfonii Hectora Berlioze i další skladby téhož autora. Zazpívá mezzosopranistka Karen Cargillová.

Dějištěm jednotlivých koncertů jsou Besední dům, Janáčkovo divadlo, ale také například kostel u minoritů a skleněný pokoj vily Tugendhat. Vstupenky budou v předprodeji od 16. září. "Snažíme se připravit pro své posluchače 'festival' v pravém slova smyslu, nejen strohou přehlídku uměleckých výkonů," uvedla manažerka přehlídky Lucie Šnajdrová. Program proto tvoří také besedy a ochutnávky ruských, norských a polských specialit.

Autor: ČTK