Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

‚Možná nápověda k tomu, na čem teď pracuji,‘ naznačuje Rowlingová o obrazu

Kultura

  13:00
LONDÝN - Zátiší Alegorie marností lidského života od holandského malíře Harmena Steenwycka podle všeho obsahuje skrytou nápovědu o projektech autorky veleúspěšného Harryho Pottera. Fanoušci mají mnoho teorií.

Harmen Steenwyck - Alegorie marnosti lidského života (1640) foto: National Gallery, Londýn

05.ledna 2017 v 15:03, příspěvek archivován: 06.ledna 2017 v 13:14

It's hard to find a header that sums up everything I'm working on at the moment, but this painting comes close! It's by Harmen Steenwyck.

J. K. Rowlingová již není miliardářka. Čtyři miliardy totiž darovala charitě

Obraz Harmena Steenwycka je klasickým příkladem holandské malby „zlatého věku“ a nejznámějším obrazem tohoto malíře. Má nepopiratelnou auru symbolismu a do jeho tajů teď chtějí proniknout i fanoušci britské spisovatelky. Na internetu se množí teorie o významu obrazu. Někteří si to vykládají tak, že spisovatelka pracuje na hororovém románu a jiní za tím vidí třeba smrt či utrpení nějaké významné postavy ze zaběhnutých sérii Rowlingové. Dílo malíře je vystaveno v Národní galerii v Londýně.

Knihy J. K. Rowlingové o Harrym Potterovi se prodaly ve více než 450 milionech kusů v překladech do 78 jazyků. Filmy na motivy sedmidílné série vydělaly po celém světě více než sedm miliard dolarů (172 miliard korun).

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!