Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Muchova studie ke Slovanské epopeji se prodala za čtyři miliony

Kultura

  17:34
PRAHA - Zřejmě nejdražším prodaným dílem od Alfonse Muchy v Česku se stala studie Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě k jednomu z obrazů Slovanské epopeje.

Zřejmě nejdražším prodaným dílem od Alfonse Muchy v Česku se stane studie Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě k jednomu z obrazů Slovanské epopeje. foto: PRČTK

Na první letošní aukci společnosti Dorotheum se dnes v Praze vydražila za čtyři miliony korun bez aukční přirážky. ČTK to řekl expert na výtvarné umění Dorothea Jan Nízký. Vyvolávací cena byla 1,9 milionu. Dražba začala ve 14:00. Nejvyšší ceny zatím dosáhl olej na plátně ženský akt Zrození Afrodity od Konstantina Makovského, prodal se za 8,5 milionu korun (bez aukční přirážky).

Slovanskou epopej spravuje Galerie hlavního města Prahy a je málo pravděpodobné, že by se někdy kolekce rozměrných pláten dostala na volný trh. Je vystavena ve Veletržním paláci. Získat jednu ze studií je podle aukčního domu pro sběratele mimořádná příležitost. Odborníci by ještě dnes měli potvrdit, zda jde skutečně o nejdráže prodané Muchovo dílo v ČR.

ČTĚTE TAKÉ:

Pořadatelé aukce uvádějí, že odborníci vědí jen o dvou studiích, které před vznikem Slovanské epopeje Mucha vytvořil. Jedna z nich se před několika lety prodala v USA, druhá byla nyní v Praze právě na aukci Dorothea.

"Studie pojednává o zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě. Že se prodala za čtyři miliony, nebylo překvapením, protože jde skutečně o významné dílo. Takto formátově velký olej od Alfonse Muchy na českém trhu snad ještě nebyl, navíc je to studie ke slavné Slovanské epopeji," zdůraznil Nízký.

Ani výsledek dražby Zrození Afrodity od Makovského není podle Nízkého překvapující, protože díla ruských malířů takového významu, jakým autor byl, těchto cen na světových trzích dosahují. "Makovskij už v 19. století se svým dílem dotýkal impresivního pojednání obrazové plochy, takže vlastně se řadí k progresivnějším malířům ruského 19. století. Samozřejmě je ceněn i ve světě," uvedl Nízký.

S největší pravděpodobností zakoupil obraz rusky mluvící dražitel, který aukci sledoval po telefonu. Ruští autoři si v poslední době drží vysoké ceny nejen na zahraničích, ale i na českých aukcích, poznamenal Nízký.

Dnešní aukce nabízela téměř tři stovky položek, vedle Muchy i několik obrazů významných českých krajinářů.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...