Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Muzejní noc bude letos rekordní

Kultura

  11:00
PRAHA - Rekordní počet 270 muzeí, galerií, občanských sdružení a dalších kulturních organizací ze 140 měst se přihlásil do osmého ročníku Festivalu muzejních nocí.

Brněnská muzejní noc v roce 2009 foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Festival muzejních nocí se bude konat od 18. května do 9. června. Zahájení se letos uskuteční v prostorách Žerotínského zámku v Novém Jičíně. Řadu akcí v jednotlivých krajích uzavře Pražská muzejní noc, která se uskuteční už podeváté

Podle výkonné ředitelky Asociace muzeí a galerií Anny Komárkové opět vzrostl počet malých a soukromých muzeí, z nichž se mnohá zapojila do této akce poprvé.

Češi se v muzejních nocích našli

Celorepublikový festival, který od roku 2005 pořádá Asociace muzeí a galerií s ministerstvem kultury a Národním muzeem, zastřešuje jednotlivé akce muzeí a galerií. Je významným kulturním a společenským fenoménem, který nemá svým rozsahem v Evropě obdoby.

Pražská muzejní noc v roce 2006

Fenomén muzejních nocí patří v evropských metropolích řadu let ke stálým prezentacím kulturního dědictví zvláště atraktivním způsobem. Muzea a galerie nabízejí nočním návštěvníkům kromě prohlídek stálých expozic a výstav i doprovodné a kulturní programy. V roce 2004 se po vzoru jiných evropských měst ujalo Národní muzeum iniciativy zorganizovat první Pražskou muzejní noc. Od té doby se jich neúčastní jen muzea a galerie, ale ve spolupráci s nimi také města, knihovny, divadla a další subjekty.

Autor: