Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Muzeum Kampa zahajuje první výstavu po povodních

USA

  17:00
PRAHA - Téměř čtyři týdny po povodních, které znovu poničily objekt Sovových mlýnů, se otevírá pražské Muzeum Kampa. Provoz zahajuje výstavou spojující tři umělce - Gustava Klimta, Alfonse Muchu a Františka Kupku. Expozice se jmenuje Judita na Kampě a jejím stěžejním dílem je stejnojmenný Klimtův obraz z let 1904 až 1905.

Díla Františka Kupky, které Nadace Jana a Medy Mládkových získala ze sbírky Lilli Lonngren Andersové foto: MAFRA - Jan Zatorsky

Zaplavená galerie

Povodně zasáhly všechny prostory muzea v přízemí objektu Sovových mlýnů a kompletně poškodily technické zázemí, včetně nově vybudovaného klimatizačního systému a na několik týdnů zcela přerušily provoz muzea. Vedení muzea již dříve odhadovalo, že škody budou přibližně stejné jako při povodni v roce 2002. Před 11 lety voda především na technologiích v suterénu napáchala škody za 20 milionů korun.

Klimtova Judita patří ke klenotům uměleckých sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě. Obraz byl ve 20. století mnohokrát vystavován na řadě domácích výstav a publikován. Do roku 1989 byl vystaven ve stálé expozici Národní galerie ve Šternberském paláci a poté byl vrácen do Galerie výtvarného umění v Ostravě. Nyní se po 20 letech Judita opět vrací do Prahy.

Východiskem výstavy jsou kromě obrazu Judita další práce Gustava Klimta, práce jeho vrstevníka Alfonse Muchy a díla průkopníka abstrakce Františka Kupky. Návštěvníci budou moci porovnat tři odlišné umělecké přístupy ke kresbě díky spolupráci institucí, které díla zapůjčily. Muzeum také poprvé vystavuje některá z děl Františka Kupky, které Nadace Jana a Medy Mládkových loni získala zakoupením sbírky Lilli Lonngren Andersové ze Spojených států. Jde o dva Kupkovy portréty žen z přelomu 20. století.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!