130 let
Zesnulá malířka a grafička Adriena Šimotová.

Zesnulá malířka a grafička Adriena Šimotová. | foto: ČTK

Muzeum Kampa zavzpomíná na Adrienu Šimotovou

Kultura
  •   6:00
PRAHA - Pražské Muzeum Kampa připravilo ze svých sbírek komorní výstavu Adrieny Šimotové, významné české výtvarné umělkyni, která zemřela letos 19. května. Výstavu zahájí vzpomínkový akt k poctě umělkyně, který se uskuteční ve čtvrtek 19. června od 19 do 21 hodin.

Adrena Šimotová patřila k výrazným představitelům českého výtvarného umění 20. století. Narodila se 6. srpna 1926 v Praze, vystudovala grafickou střední školu a Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v ateliéru profesora Josefa Kaplického, kde se také seznámila se svým mužem. Od 60. let patřila mezi umělce kolem skupiny UB 12, Nové skupiny a obnovené Umělecké besedy.

ČTĚTE TAKÉ

Tvorba Adrieny Šimotové úzce souvisela s jejím osobním životem, promítala do ní své životní zkušenosti, radosti, ale i smutek, bolest a prožité tragédie. V 70. letech znamenala velký zlom v osobním i tvůrčím životě Šimotové smrt jejího manžela, malíře Jiřího Johna. Opustila tehdy klasickou malířskou techniku a přešla k prostorovým instalacím a realizacím. Jako základní výrazový prostředek zvolila přímý fyzický dotek a zaměřila se na lidskou figuru a tvář.

Adriena Šimotová: Zavřené oči III., 2000

Proslavila se typickými materiály, s nimiž pracovala, a kterými byly textil a bílý ruční papír nebo pauzák, které na sebe vrstvila, trhala, mačkala a vytvářela z nich reliéfy, otisky a frotáže. Ačkoli byla v posledních letech svého života limitována fyzickými možnostmi, nepřestávala tvořit a vznikaly nové práce.

Mládková zvažuje i zveřejnění korespondence se Šimotovou

 Šimotová byla blízkou přítelkyní Medy Mládkové, zakladatelky Muzea Kampa, s níž udržovala bohatou korespondenci. Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových v budoucnu zvažuje její uveřejnění. Výstava Vzpomínka – díla ze sbírek Musea Kampa potrvá do 13. července 2014.

Výtvarnice Adriena Šimotová

Autor: Lidovky.cz