Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Muzeum nabízí dílo Trnkova syna a vnuka - rozhýbali knihu Zahrada

Kultura

  10:33
Do oživlého světa dětské knížky Jiřího Trnky Zahrada zve v Západočeském muzeu v Plzni nová multimediální a interaktivní instalace na pomezí divadla, výstavy a animovaného filmu nazvaná Kybernetoskop Trnkova Zahrada 2. Vychází z originálních ilustrací plzeňského rodáka Jiřího Trnky, od jehož narození letos uplynulo 103 let.

Kybernetoskop Trnkova Zahrada 2 foto: Plzeň 2015

Jeho syn Jan a vnuk Matyáš Zahradu v šesti scénách rozhýbali a oživili. Expozice tematicky patří k hlavním bodům programu Evropského hlavního města kultury (EHMK) Plzeň 2015 a potrvá do 24. května.

„Chtěli jsme, aby výstava byla skutečnou poctou původnímu dílu i jakýmsi jeho vzkříšením a oživením,“ řekl dnes ČTK spoluautor, čtyřiatřicetiletý výtvarník a animátor Matyáš Trnka. Děti mohou vstupovat do projekcí, animací a videí a různě je ovládat. Kybernetoskop kombinuje vystavované předměty s netradičními projekcemi, které mají v součtu téměř dvě hodiny. Promítá se na stěny, na strop, na zem, ve 150 let staré původní Trnkově skříni i v hlavě trpaslíka.

Matyáš Trnka na vernisáži výstavy.

Cestu kouzelnou Zahradou otvírá projekce na strop místnosti, která by měla podle Matyáše Trnky návštěvníka naladit a oddělit ho od světa venku. Sloní divadlo přehraje po dosednutí do sedačky krátký skeč s pěti slony. Nejkomplikovanější instalací je interaktivní počítačová hra promítaná na zem. Děti v ní musí vzbudit kocoura spícího v sudu, nasednout na tříkolku a kocoura na ní hodit a přejet. Když se jim to podaří, kocour začne honit je a nakonec zas zaleze do sudu, popsal Trnka. Děti čeká také Štěkafon, scéna s přemoudřelou velrybou či Trpaskop, v němž nahlédnou do hlavy sádrového trpaslíka.

„Pro mě to byla radost. Pracovat v jistém smyslu v jednom týmu s otcem i se synem je úžasná věc. I když jsou to trošičku tři jiné světy, ale to bylo pro mě asi to nejzajímavější,“ řekl devětapadesátiletý malíř Jan Trnka. Jeho syn Matyáš po tříleté práci na projektu přiznal, že pracovat s tátou a dědou je těžké. „Trnka je po smrti a nemohl nás korigovat a nemohl nám do toho mluvit a zabraňovat nějakým věcem. Člověk musí mít velkou autocenzuru, aby to nějak nepokazil, nezničil. Navíc používáme jeho obrázky jinak. On to nepřipravoval na animaci, ale do knížek. A my jsme to rozhýbali, s tím se těžce pracuje,“ řekl. I když drobnější tvůrčí šarvátky s otcem prý sice vznikly, na důležitých věcech týkajících se výtvarného vidění a cítění se shodli okamžitě. „Vypadá to ještě líp, než jsem si představovala - a to mám představivost velkou. Moc se těším, až sem vezmu své děti, jsou to české děti a knížku Zahrada znají. Tohle pro ně to bude velký hit,“ řekla zpěvačka Tonya Graves, která namluvila anglický hlas velryby.

Jiří Trnka a animace je jedním z osmi hlavních témat programu EHMK. Slavného rodáka připomíná v Plzni také už zahájená výstava Ateliér Jiřího Trnky, součástí vlajkového projektu bude znovuuvedení jednoho z Trnkových filmů po dlouhých letech opět do kin. Národní filmový archiv zrestauroval a převedl do digitální podoby celovečerní film Staré pověsti české, který v dubnu uvede filmový festival Finále Plzeň 2015 v obnovené premiéře.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...