130 let
Nela Pocisková v roli Jany v ukázce z nového muzikálu Osmý světadíl.

Nela Pocisková v roli Jany v ukázce z nového muzikálu Osmý světadíl. | foto: ČTK

Muzikál Osmý světadíl se dočkal aplausu ve stoje

Kultura
  •   9:38
Aplaus ve stoje publika, jehož velká část měla v očích slzy, doprovodil závěr premiéry muzikálu Osmý světadíl s hity skupiny Elán. Přídavek poté přítomní absolvovali v atmosféře rockového koncertu. Na závěr na jeviště za mohutného potlesku vystoupili i členové skupiny Elán.

V premiérovém obsazení se v hlavních rolích představili Nela Pocisková, Tomáš Savka, Jan Kříž a v dětské roli exceloval Filip Antonio.

"V hokejové scéně jsme pro dnešek část vypustili z piety k zemřelým hokejovým reprezentantům, kteří už našli svůj Osmý světadíl," vzpomenul středeční letecké neštěstí hokejistů Jaroslavle režisér Ján Ďurovčík.

Skupina Elán

Členové slovenské hudební skupiny Elán (zleva) Jano Baláž, Jožo Ráž a Vašo Patejdl pokřtili 31. srpna v pražském Divadle Kalich CD s písněmi kapely z nového muzikálu Osmý světadíl.

Elán svoji kariéru zahájil v roce 1981, kdy vydal debutové album Osmy svetadiel, následovala alba Nie sme zlí, Elán 3 a Hodina slovenčiny s písněmi jako Stužková a Zaľúbil sa chlapec. Mezi nejúspěšnější alba Elánu patří i Detektívka nebo novější Tretie oko. Skupina vydala, včetně kompilátů a titulů v angličtině, na 30 alb.

Premiéru si nenechaly ujít mnohé osobnosti showbusinessu. Mimo jiné dorazil Karel Gott nebo Jiří Pomeje.

Autoři muzikálu k písním Elánu přistupovali poměrně volně. Například skladbu Stužková doprovází sólo na kuchyňské nádobí. Královna bielych tenisek zase zazněla jako duet hlavních hrdinů.

"Pro nás to nebyl žádný marketingový nebo finanční tah, při velikosti Divadla Kalich na tom těžko nějak zásadně zbohatneme. Určitě je příjemné, že vidíme, že ty písničky stále mají svůj život a zabírají i u mladé generace, která neohrnuje nos nad tím, co jsme napsali v mnoha případech před třiceti roky. je to pro nás takové zadostiučinění, že to co jsme dělali mělo a má nějaký smysl," řekl klávesista a zpěvák Vašo Patejdl.

Herci v ukázce z nového muzikálu Osmý světadíl, kterou v pražském Divadle Kalich představili novinářům

Herecké obsazení má celkem 35 jmen. V roli otce vystoupil Jan Révai, v roli matky Zuzana Krištofová-Kolářová. Hity slavné slovenské skupiny jako Stužková, Zaľúbil sa chlapec nebo Královna bielych tenisek doprovázejí příběh ze současnosti. Mladá dívka se v něm zřekne rodiči podporovaného vztahu s mužem z lepších kruhů a s novým přítelem se oddává upřímnému vztahu bez ohledu na společenské předsudky.

Ukáže se však, že štěstí může být pomíjivé. Děj muzikálu je volně inspirovaný románem francouzského dramatika Alexandra Dumase mladšího Dáma s kaméliemi. Show si podle tvůrců vyžádá 180 kostýmů a scénu rozzáří 4000 žárovek.

Slovenská premiéra v bratislavském Heineken Tower Stage bude na začátku listopadu. Dialogy jsou v Praze v češtině, písně zazněly ve slovenských originálech. V Bratislavě uvedou muzikál kompletně ve slovenštině.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz