Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Na 1. máje zazní zakázané písně

Kultura

  14:23
PRAHA - Zpěváci různých žánrů představí 1. května v pražském Divadle Archa dříve zakazované písně. V rámci projektu s názvem 20 let bez hranic, 20 let bez opony zazní skladby v nových aranžích od Romana Holého a skupiny Monkey Business. Zazpívají Vladimír Mišík, Jaroslav Hutka, Vlasta Třešňák, Tony Ducháček, Matěj Ruppert, Tonya Gravesová, Orion a další.

Roman Holý ze skupiny Monkey Business. foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Akce zahájí sérii oslav 20. výročí pádu železné opony, které vyvrcholí 17. listopadu.

"V Divadle archa se na jednom pódiu sejdou muzikanti různého hudebního zaměření, které spojuje víra ve svobodu projevu. Koncert připomene zakazované písně, které v dobách totality držely lidi ve víře, že se svoboda do naší země vrátí," uvedla Pavla Kantnerová z nevládní organizace Opona.

Osloveni nebyli jen původní interpreti a autoři, ale i zástupci mladší generace. Všechny zpěváky, rappery a další hudebníky doprovodí skupina Monkey Business, která pro vybrané skladby připravuje aranže. "Těšíme se, že se sejdeme na pódiu se střelci, kteří neváhali riskovat své jistoty a bojovali s režimem dlouhou dobu v naprostém undergroundu," sdělil zpěvák Monkey Business Matěj Ruppert.

Michal Ambrož, frontman minulým režimem pronásledované kapely Jasná páka, pro Mladou frontu Dnes uvedl, že na koncertě je nejdůležitější, že je proti komunistům. "S Romanem Holým jsme se shodli, že písnička Pal vocuď, hajzle musí opět zaznít," podotkl.

Koncert 20 let bez hranic, 20 let bez opony s podtitulem Life without barriers je jedním z projektů obecně prospěšné společnosti Opona založené za účelem připomenutí 20. výročí výročí 17. listopadu. Kromě koncertu připravila i komponovaný kulturní projekt Cirkus totality. Minulý týden se jako jeho součást představilo Kalendárium totality na pražském náměstí Republiky s přehledem historických událostí z dob komunistických režimů v zemích střední Evropy.

"Jedná se o celoroční projekt, který vzešel z iniciativy dnešních třicátníků, kteří si uvědomují, že je co slavit. Na rozdíl od svých rodičů totiž mohli prožít celý svůj dospělý život ve svobodném světě," uvedla Kantnerová.

Oslavy, jejichž součástí budou i mezinárodní konference, výstavy, divadelní představení i filmové projekce, vyvrcholí 17. listopadu, kdy bude zrekonstruován studentský průvod z roku 1989 a na jeho třech zastávkách na Albertově, Palackého náměstí a na Národní třídě se objeví pódia pro hudební vystoupení.

Více informací se nachází na www.oponaops.eu.

Autoři: ,

Prodej dvou jednotek 1+kk
Prodej dvou jednotek 1+kk

Nivy, Dačice - Dačice IV, okres Jindřichův Hradec
2 904 000 Kč