Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na Amazon míří žaloba. Díky kartelové dohodě má manipulovat s cenami knih

Kultura

  18:00
SEATTLE - Právnická firma Hagens Berman z amerického Seattlu podala žalobu na internetové tržiště Amazon. Viní ho z kartelové dohody s největšími nakladateli, díky které Amazon svévolně manipuluje s cenami tištěných knih.

Kniha - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Amazon měl zavřít dohody s pěti největšími nakladatelstvími. Jde o společnosti Penguin/Random House, Hachette Book Group, HarperCollins, Simon and Schuster a Macmillan.

Tyto dohody zakazují výše zmíněným nakladatelům prodávat knihy Amazonu za více peněz, než za kolik je prodávají kterémukoliv jinému prodejci. Tato manipulace s cenami se dotýká hlavně menších knihkupectví, která ke knihách teoreticky přijdou kvůli Amazonu dráž. 

Právníci žalobu podávají za svého klienta, knihkupectví Bookends & Beginnings. Jeho majitelka Nina Barrettová v médiích popsala, jak Amazon ohrožuje její živobytí: „Sledovala jsem zpovzdálí, jak se z Amazonu postupem let stával gigant. Také jsem z první ruky sledovala ničení nakladatelské praxe, prodávání knih a kamenných knihkupectví.“ 

Právnická firma Hagens Berman podala jednu žalobu na Amazon už v lednu. Ačkoliv uváděla stejné důvody, šlo tentokrát o prodej elektronických knih. 

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...