Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Na Anifilm míří oscarový Jan Pinkava i animátor Hvězdných válek

USA

  12:30
TŘEBOŃ - V úterý 3. května ožije jihočeská Třeboň již tradičně animovaným filmem. Na mezinárodní festival Anifilm přijede řada domácích i zahraničních hostů, mezi nimi Jan Pinkava, někdejší člen Pixar Animation Studios, režisér oscarového krátkého filmu Geriho hra a celovečerního filmu Ratatouille.

Až na severní pól foto: Reprofoto

Jan Pinkava bude členem mezinárodní poroty krátkých a studentských filmů. Tento český výtvarník a režisér, který na konci 60. let s rodiči opustil Československo, začal v roce 1993 pracovat pro slavné animační studio Pixar a nyní vyvíjí speciální animovaný obsah pro společnost Google.

Dorazí i další slavní rodáci, například britská nezávislá filmařka Vera Neubauer, která se narodila a studovala v Praze, nebo zlínský rodák Jakub Pistecký, jenž emigroval se svou rodinou do Kanady v roce 1982. Nyní je zaměstnán v americkém studiu Industral Light and Magic, kde se podílel například na filmech Hvězdné války II: Klony útočí, Iron Man, Transformers), nejnověji na marvelovském filmu Kapitán Amerika: Občanská válka. Dalším českým porotcem působícím v zahraničí je Ondřej Švadlena, který se po odchodu v roce 1984 vyprofiloval jako tvůrce velmi neotřelých 3D animovaných filmů a usadil se v Německu.

Pinkavu i Pisteckého budou moci diváci festivalu osobně potkat v rámci workshopů.

Mezinárodní soutěž

Anifilm představí to nejlepší z animovaného filmu za uplynulý rok, a filmy bude hodnotit v několika kategoriích. Hlavní soutěžní sekce jsou tři - soutěží se v kategoriích celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktních a nenarativních filmů a animovaných videoklipů. V sekci mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro děti se představí pět snímků. Dva jsou zasazeny do minulosti: snímek Adama, zachycující válečné dění v roce 1914 z pohledu dvanáctiletého afrického chlapce, a dobrodružné drama Až na severní pól (v českých kinech od 1. 9.), zasazené do carského Ruska v roce 1892, kdy se mladá aristokratka Saša vydává po stopách svého dědečka polárníka. Oblíbený japonský žánr anime zastupuje film Kluk ve světě příšer (v našich kinech od 5. 5.), dále soutěží komiksová adaptace Avril a podivuhodný svět a příběh z New Yorku s kriminální zápletkou Phantom Boy (v českých kinech od 14.10.).

Kluk ve světě příšer
Phantom Boy

Novinkou letošního Anifilmu je přehlídka současné české animace nazvaná Český obzor. Přehlídka reagující na nárůst kvalitní nové české tvorby doplní tuzemské snímky z mezinárodní soutěže. S touto přehlídkou je nově spojená divácká cena, díky níž může publikum zvolit z cca 30 snímků nejlepší český film festivalu.

Kde domov můj

Hlavní téma festivalu je letos slogan „Kde domov můj?“, k němuž se pojí i stejnojmenný speciální program reflektující jednotlivé aspekty migrace, ztráty či změny domova a souvisejících motivů. Program čítá několik celovečerních filmů, speciálních filmových bloků a přednášek. Jedním z nejzajímavějších bloků tohoto programu pak podle organizátorů bude prezentace díla Paula Fierlingera (1936), jenž se českým rodičům narodil v Japonsku, vyrůstal v USA a po válce žil v tehdejším Československu, aby z něho v roce 1967 uprchl zpět na západ. Uvedeny budou jeho osobní filmy, které se k pohnuté historii vrací, i jeho slavný snímek Drawn for Memory z roku 1995, který věnoval svým vzpomínkám na Československo. Anifilm také ve světové premiéře uvede nejnovější celovečerní film Paula a Sandry Fierlingerových Slocum sám na moři (Slocum at Sea at Himself).

Autor: