Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Písničkář nahrál desku na mobil. Teď má tisíce fanoušků

Kultura

  12:50
PRAHA - Natočit novou desku lze nejen ve studiu nebo na koncertě, ale i během cest na mobilní telefon. Příkladem je americký písničkář James Harries, který své album Voice Memos: a collection of songs I recorded on my mobile phone nabídl fanouškům zdarma přes internet. Za dva dny si desku, která částečně vznikla i v České republice, stáhlo před šest tisíc lidí.

James Harries si pro nahrávání vzal na pomoc mobilní telefon foto: Reprofoto

Vše začalo takto: Harries měl za sebou právě skončené turné, po kterém odpočíval se svou rodinou na českém venkově. Při procházkách přírodou se mu v hlavě rodily nové melodie a texty, a tak aby je nezapomněl, začal si právě zrozené písničky nahrávat na svůj iPhone.

James Harries

Voice Memos: a collection of songs I recorded on my mobile phone
Download: http://noisetrade.com/jamesharries
WWW: www.jamesharries.com

Tímto způsobem se mu posbíral materiál na demo k nové desce. Vzorek písní pak natočil v profesionálním studiu, ale když se singlem začal obcházet známé kvůli zpětné vazbě, všichni preferovali původní syrový zvuk kvůli atmosféře.

Harries se proto rozhodl v "mobilním muzicírování" pokračovat a pro každou ze skladeb najít originální prostředí, jež by písničku dotvářelo. Carolinu původně nahrál na dámských záchodcích jednoho berlínského kadeřnictví, ale pak jí ještě jednou přetočil na horské chatě s listím vířícím ve větru. Hold On zase vznikla v Amsterdamu na typických příkrých schodech v úzké chodbě uvnitř domu. A Cross Line posloužilo za studio zaparkované auto v podzemních garážích. "Znáte lepší způsob, jak zabít čas, než nahrát několik písniček?" ptá se James Harries.

Kompletní album deseti písní je pod názvem Voice Memos: a collection of songs I recorded on my mobile phone ke stažení na Harriesových stránkách. Vše je zdarma, ale kdo bude chtít, může písničkáři poslat příspěvek od jednoho do šesti dolarů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!