Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Na Das Filmfest přijede držitel Stříbrného medvěda

Kultura

  11:30
PRAHA - Přehlídka letos nabídne setkání s režisérem Christianem Petzoldem, který získal Stříbrného medvěda na letošním Berlinale či s herečkou Corinnou Harfouchovou.

Film Barbara režiséra Christiana Petzolda foto: Reprofoto

Sedmý ročník festivalu německy mluvených filmů se uskuteční od 17. do 21. října v Praze a Brně. 

"Zahajovacímu večeru dodá lesk přítomnost jedné z nejvýraznějších německých hereček Corinny Harfouchové, která exceluje ve snímku Co zbývá. Program zpestří koncert hudebního experimentátora Hauschky a přítomnost hrdinů dokumentárního filmu o skejtové komunitě v Berlíně na sklonku 80. let," uvedla za pořadatele Silvie Marková.

Das Filmfest, který na plátna českých kin přináší aktuální hrané i dokumentární filmy z Německa, Rakouska a Švýcarska, se uskuteční v pražských kinech Lucerna, Atlas a v brněnském kině Art. Hlavními pořadateli festivalu jsou Goethův institut s Rakouským kulturním fórem a švýcarským velvyslanectvím. Více informací naleznou zájemci na www.dasfilmfest.cz.

Corinna Harfouchová ve filmu Co zbývá

Zahájení festivalu bude patřit filmu německého režiséra Hanse-Christiana Schmida Co zbývá, ve kterém Harfouchová ztvárnila hlavní roli ženy bojující s depresí. Je jednou z nejvýraznějších hereček silné generace berlínského divadla Deutsches Theater. Snímek Co zbývá byl uveden v soutěži letošního Berlinale a získal hlavní cenu na Filmkunstfest Mecklenburg-Vorpommern.

Představí se i německý adept na Oscara

Velkou pozornost mezi festivalovými hosty budí podle Markové jméno Christiana Petzolda, který je vnímán jako nejvýraznější představitel německé filmové vlny Berliner Schule. Letos nadchl porotu Berlinale komorním snímkem Barbara, který se vrací do doby těsně před pádem berlínské zdi. A právě tento snímek, který je kandidátem v soutěži o Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film, režisér uvede v kině Lucerna.

Rakouské barvy bude na festivalu hájit režisér Peter Payer, který osobně uvede psychologickou road movie Na sklonku dne. Snímek, ve kterém se pohoda letního odpoledne na výletě v tyrolských Alpách změní v brutální beznaděj, byl oceněn na Mezinárodním festivalu kriminálních filmů v Lutychu cenou diváků.

Současná švýcarská filmová tvorba vyniká kvalitními dokumentárními snímky. V hlavní festivalové sekci bude uveden celovečerní dokument režisérky Marie Müllerové s názvem Zahalené, které se podařilo s kamerou proniknout do muslimské rodiny žijící ve Švýcarsku a vytvořit intimní a citlivý portrét tří generací.

Autoři: ,