Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na festivalu v Glastonbury je už sto tisíc lidí, přišel i princ Charles

Kultura

  18:48
LONDÝN - Už asi sto tisíc lidí se shromáždilo na farmě Worthy Farm u městečka Glastonbury v jižní Anglii, kde dnes začíná největší světový rockový festival pod širým nebem. Nakrátko se zde odpoledne zastavil i britský korunní princ Charles. Program začíná už dnes, ale naplno se rozběhne v pátek kolem poledne.

Princ Charles na festivalu v Glastonbury. foto: Reuters

Princova návštěva nebyla předem oznámena. Princ do Glastonbury přijel patrně proto, že festival letos slaví kulaté výročí - koná se už po čtyřicáté. Prince přivítal zakladatel festivalu Michael Eavis, který ho pak doprovázel při setkáních s některými účinkujícími, mezi nimi s Alexem Jamesem ze skupiny Blur.

Dnes se bude hrát jen na některých ze 45 scén, které budou účinkujícím k dispozici. Na pořadu jsou například britská rocková skupina My Luminaries, Sean Rowley, The Howls a The Gentle Mystics.

DÁLE ČTĚTE:

Těžké váhy přijdou na řadu až počínaje pátkem. Mezi těmi, kdo přitahují největší pozornost, jsou například britská kapela Gorillaz, slavný zpěvák Stevie Wonder a zpěvačka Norah Jonesová. Celkem vystoupí na 350 umělců a skupin.

Je vyprodáno, což znamená nějakých 180.000 návštěvníků. Na první festival před čtyřiceti lety jich přišlo asi 1500.

Účastníkům zatím počasí přeje a podle předpovědí by jim mělo přát aspoň do nedělního odpoledne.

Autoři: ,