130 let

Snímek Špinavá dohoda. | foto: Noir Film Festival

Na hradě Křivoklát začne Noir Film Festival. Uvede filmy Hitchcocka, Lynche, Wenderse i Malicka

Kultura
  •   18:00
KŘIVOKLÁT - Dne 20. srpna královský hrad Křivoklát přivítá 8. ročník festivalu noirových filmů. Čtyřdenní žánrová přehlídka detektivek, temných thrillerů a pochmurných melodramat potrvá až do neděle 23. srpna.

Festival nabídne to nejlepší z žánrové kinematografie. „Jedním z vrcholů letošního ročníku bude uvedení klasického noiru Sladká vůně úspěchu (1957) s Burtem Lancasterem a Tonym Curtisem v ústředních rolích. Charakterová studie chamtivých novinářů budujících kolem sebe děsivý kult celebrit představila ve své době nejkomplexnější portrét zákulisí Broadwaye a pulsujícího nočního života v New Yorku,“ říká dramaturgyně Noir Film Festivalu Jana Bébarová.

Snímek Sladká vůně úspěchu.
Snímek Sbohem buď, lásko má.

Kromě dalších tří festivalových patronek Vilmy Cibulkové, Lenky Krobotové a Kláry Issové na Křivoklát dorazí i herci Jan Šťastný a Jiří Dvořák, kteří budou ve třech programových blocích předčítat ukázky z mistrovského díla světové krimi literatury, románu Patricie Highsmithové Cizinci ve vlaku. Jeho slavnou adaptaci v režii Alfreda Hitchcocka návštěvníci uvidí při páteční open-air projekci na hradním nádvoří.

Během čtyř festivalových dní od 20. do 23. 8. se návštěvníci mohou těšit na celkem 44 filmových projekcí filmů ze sekcí Milenci na útěku, Podivné světy Davida Lynche, Zločin podle Patricie Highsmithové, retrospektivy společných filmů Anthonyho Manna a Johna Altona či bloků italských a československých noirů. Kompletní program festivalu, ceny festivalových pasů a vstupenek, tipy na ubytování a další informace jsou k nalezení na festivalovém webu a sociálních sítích.

Autor: Jaroslav Totušek