Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Na internetu visí seznam vítězů letošních Oscarů

Kultura

  12:32
NEW YORK - Kate Winsletová coby vítězka Oscara za nejlepší hlavní ženskou roli. Milionář z chatrče oceněný soškami za nejlepší režii a kameru. To jsou položky z autenticky vyhlížejícího seznamu letošních vítězů filmových Oscarů, který se objevil na internetu, přestože se ceny americké filmové akademie budou udělovat až v neděli večer. Organizátoři Oscarů okamžitě seznam označili za "naprostý podvod".

Autenticky vyhlížející seznam vítězů letošních Oscarů se objevil na internetu foto: ČTK

"Ten dokument je naprostý podvod," řekla mluvčí akademie Leslie Ungerová, podle níž auditoři stále ještě sčítají hlasy. "Existují jen dva lidé, kteří budou znát předem úplný seznam vítězů v obálkách, jež se budou otevírat během slavnostního večera," dodala.

Dokument, který se na internetu objevil, vypadá podepsaný Sidem Ganisem, předsedou americké Akademie filmových umění a věd, která Oscary uděluje. "Předseda akademie není předem o vítězích informován a žádný podobný seznam se nevyhotovuje," prohlásila ale Ungerová.

Pokud by byl seznam pravý, pak by se z Oscara za nejlepší mužskou roli mohl těšit Mickey Rourke a soška za nejlepší výkon ve vedlejší mužské roli by putovala posmrtně australskému herci Heathu Ledgerovi. Za nejlepší ženskou postavu ve vedlejší roli by byla oceněná Amy Adamsová a za nejlepší původní scénář by bral Oscara film V Bruggách.

Autor: