Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Na JazzFestu Brno vystoupí kromě Portera, Marsalisa a Shortera i Robert Glasper nebo Tomasz Stańko

USA

  17:00
Umělce z různých částí jazzového spektra přidává k už oznámeným hostům JazzFest Brno, který se od 12. února do 28. dubna uskuteční na různých místech Brna. K hvězdnému triu Gregory Porter, Wynton Marsalis a Wayne Shorter přibyli například Robert Glasper, Yaron Herman, Ziv Ravitz či Tomasz Stańko. Nabídku koncertů doplní tuzemské kapely.

Wynton Marsalis v Praze roku 2000 foto: ARCHIV MAFRA - David Port

V celkem 12 koncertních večerech se představí hudebníci ze 14 zemí. Vstupenky na jubilejní 15. ročník JazzFestu Brno jsou v prodeji. Oba koncerty trumpetisty Marsalise s proslulým big bandem Jazz at Lincoln Center 12. února v Sono Centru jsou už ale vyprodané.

Klavírní živel Yaron Herman se vrací 8. dubna na festival po sedmi letech, tentokrát s projektem Everyday v duu s bubeníkem Zivem Ravitzem. „Herman dokáže oslnit jako sólový hráč i jako popoháněč většího ansámblu, ale koncertování v duu se zdá být stvořeno přímo pro něj. Dokáže při něm uplatnit svůj vybraný cit pro melodii i harmonický smysl a zároveň dokonale zužitkovat možnosti, jež mu tento formát vystoupení nabízí,“ uvedl umělecký ředitel JazzFestu Brno Vilém Spilka.

Držitel Grammy za za nejlepší vokální jazzové album roku 2014 Gregory Porter

Klavírista a inovátor Robert Glasper se v Brně představí 11. dubna v rámci zřejmě posledního turné s kapelou Experiment v současné podobě a s aktuálním repertoárem. Glasper svým mixem jazzu, hiphopu a r’n’b oslovuje publikum napříč žánry.

Třiasedmdesátiletý polský trumpetistu Tomasz Stańko, který se svým kvartetem vystoupí 17. dubna, stál u zrodu evropského avantgardního jazzu a jako jeden z mála evropských jazzmanů prorazil v USA.

Hudební nabídku festivalu doplní tuzemští muzikanti. Večer jazzového vokálu například představí ansámbl Skety. Představí se také Ondřej Ruml nebo trio Emila Viklického a obrozená formace The Four, s níž na společném koncertu 6. dubna jazzman Petr Dvorský oslaví své padesátiny. Chybět nebudou ani jamsessions, koncert jazzové katedry Janáčkovy akademie múzických umění a vzdělávací workshopy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!