Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Na jihlavský festival přijede Godfrey Reggio, autor Koyaanisqatsi

Kultura

  12:00
Cenu za přínos světové kinematografii převezme na letošním Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě americký režisér Godfrey Reggio. Během festivalu představí kompletní retrospektivu svých děl a povede uměleckou dílnu, v níž představí svou tvůrčí metodu.

Koyaanisqatsi - civilizace na postupu... foto: AČFK

„Celosvětovou proslulost Reggiovi zajistily hlavně jeho audiovizuální dokumentární eseje zabývající se dopadem moderního světa na životní prostředí. Jejich síla spočívá ve spojení obrazů s hudbou minimalistického skladatele Philipa Glasse,“ uvedl ředitel festivlau Marek Hovorka.

Koyaanisqatsi beze slov komentuje destruktivní sílu lidského působení na naši planetu.

Reggio na sebe poprvé upozornil filmem Koyaanisqatsi (1982), fascinující meditativní esejí o stavu civilizace. Film složený pouze z obrazů dokresluje zásadním způsobem hudba minimalistického skladatele Philipa Glasse. Dalším společným počinem Reggie a Glass byl film Powaqqatsi (1988), zaměřený na život lidí a měnící se krajiny Třetího světa. Dokumentární trilogii završil v roce 2002 film Naqoyqatsi, v jehož centru stojí střet individua a technologií. Na všech filmech spolupracoval s Reggiem jako střihač český dokumentarista Miroslav Janek.

Festival představí i barmskou kinematografii

Významným festivalovým počinem bude letos podle Hovorky takzvaný barmský den. „Festival se stane jedním z prvních míst, kde se v soustředěné podobě představí zatím neznámá nezávislá barmská kinematografie,“ řekl Hovorka. Jedním z hostů festivalového Inspiračního fóra bude hongkongský politolog a aktivista Joseph Čcheng.

Rozpočet festivalu letos podle Hovorky dosahuje přibližně 13 milionů korun. Přehlídku podpořily město Jihlava, Kraj Vysočina i ministerstvo financí. „Mám radost, že po řadě let jsme mohli festival připravit standardně a věnovat se plně programu namísto shánění peněz na poslední chvíli,“ poznamenal Hovorka.

Mezinárodní festival dokumentů v Jihlavě se letos uskuteční od 23. do 28. října. Z 2800 přihlášených filmů jich programová rada vybrala 266 ze 42 zemí. Z toho 57 snímků bude uvedeno ve světové, mezinárodní či evropské premiéře. Mezi premiéry bude patřit i 15 domácích titulů soutěžících v sekci Česká radost.

Letošní ročník festivalu kromě již tradičních soutěžních sekcí Opus Bonum, Mezi moři, Česká radost a Fascinace představí dvě nové soutěže. Sekce Krátká radost zaměřená na krátkometrážní snímky získala soutěžní status, v další nové soutěži První světla ocení porota nejlepší debut uvedený v rámci Opus Bonum, Mezi moři a Česká radost.

Festivalové centrum bude tradičně v prostorách Oblastní galerie Vysočiny v Komenského ulici. Projekce se uskuteční v obou sálech Domu kultury, v kině Sokol, v Horáckém divadle, v prostorách Oblastní galerie Vysočiny na Masarykově náměstí a ve vybraných jihlavských domácnostech. Divadla se odehrají ve stanu v parku u městského nádraží.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...