Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na koncert famózního Slashe přijďte včas, vystoupí bez předkapely

Kultura

  18:18
PRAHA - Jeden z nejlepších kytaristů světa Saul Hudson známý jako Slash na svém úterním pražském koncertu v Tesla Aréně vystoupí oproti zvyklostem bez předkapely. Pořadatelé doporučují, aby návštěvníci na vystoupení, které začíná v 19:30, přišli včas. Bývalý sólový kytarista kapely Guns N'Roses zahraje se čtyřčlennou doprovodnou kapelou. Za pořadatele o tom informoval Jiří Sedlák.

Slash přijede v rámci turné ke svému eponymnímu sólovému albu, které s řadou hostů vydal letos v dubnu. Vedle nových skladeb nabídne také hity z časů Guns N´Roses. "Vzhledem k chystané aparatuře se dá očekávat hutný a silný zvuk," podotkl za organizátory koncertu Borek Jiřík.

Kytarista vystupující s typickým cylindrem na hlavě vstoupil do Guns
N'Roses krátce po založení skupiny v roce 1985. Brzy se přiblížil svým vzorům Jimmymu Pageovi a Jimimu Hendrixovi. Po odchodu z Guns N'Roses v roce 1995 založil několik kapel, koncertoval s mnoha dalšími muzikanty a hostoval na různých nahrávkách, například s Michaelem Jacksonem v hitu Black or White.

Umělecké zázemí
Slash se narodil v roce 1965 v britském Stoke-on-Trent v umělecké rodině. Jeho matka byla filmovou kostýmní návrhářkou, otec navrhoval obaly alb takovým umělcům jako Neil Young či Joni Mitchellová. Rodina se brzy přestěhovala do Hollywoodu.

Kytarista s dlouhými černými vlasy se stal nepřehlédnutelnou postavou kapely Guns N'Roses, která se proslavila kromě své hudby i alkoholovými a drogovými excesy. V roce 1991 vydali dva díly alba Use Your Illusion a v roce 1993 desku punkových coververzí The Spaghetti Incident?. Slash mezitím zformoval boční projekt Slash's Snakepit, se kterým vydal v roce 1995 desku It's Five O'Clock Somewhere. O rok později dal pro bluesový festival v
Budapešti dohromady bluesovou kapelu Slash's Blues Ball. O několik let později Slash s dalšími muzikanty vytvořili kapelu Velvet Revolver.

November Rain a Slashovo sólo


Loni v srpnu ho časopis Time zařadil na druhé místo žebříčku deseti nejlepších hráčů na elektrickou kytaru všech dob. V seznamu padesáti nejlepších kytaristů všech dob se dle webu Gigwise umístil na 21. místě.

Slashovu první sólovou desku z letošního roku velmi příznivě přijala
hudební kritika, hostuje na ní mnoho hvězdných jmen jako Iggy Pop, David Grohl, Ozzy Osbourne, Chris Cornell nebo zpěvačka Fergie z kapely Black Eyed Peas. "Jsem velmi pyšný na album jako celek. Práce na něm byla pro mě úplně novým typem zkušenosti," uvedl Slash. Řekl, že věděl, že například pozváním Fergie riskuje. "Ale zároveň jsem přesně věděl, co dělám. Písně na albu jsou kvalitní, nejde o žádný popík," dodal.

Se zpěvačkou Fergie


Slashe na turné doprovází kapela ve složení Myles Kennedy (kytara, zpěv), Bobby Schneck (kytara), Brent Fitz (bicí) a Todd Kerns (baskytara). Vstupenky na pražský koncert jsou v prodeji v sítích Ticketpro a Ticketportal a budou k dispozici i v den koncertu. Stojí od 690 do 995 korun. Více informací zájemci najdou na www.charm-music.cz.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.