Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Na Kuksu budou tlouct kohouta a předvedou barokního Romea

Kultura

  15:00
PRAHA - Letošní ročník festivalu barokního divadla a hudby Theatrum Kuks, který se uskuteční od 21. do 25. srpna v areálu Kuks na Trutnovsku, nabídne i několik premiér. Například v sobotu soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede svéráznou úpravu příběhu Romeo a Julie.

Barokní hospital Kuks foto: ČTK

Unikátní areál

Festival se koná v unikátním barokním areálu, který začal František Antonín Špork budovat v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze hospital s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Sochařská výzdoba areálu je dílem Matyáše Bernarda Brauna. Zámek a některé další budovy byly zničeny při povodních a požáru.

"Premiéra představí unikátní barokní verzi Shakespearovského příběhu ze 17. století, která se dochovala v Krumlově. Je to založené na textu piaristického autora divadelních děl Johanna Georga Göttnera," řekl organizátor festivalu Stanislav Bohadlo.

Součástí letošního ročníku bude také rekonstrukce barokního lidového zvyku nazvaného Tlučení kohouta, která se uskuteční v pátek nad kaskádovým schodištěm a představí se v ní trojice folklorních souborů. Tradice tlučení kohouta cepem je zmíněna například v knize Čeňka Zíbrta Veselé chvíle v životě lidu českého: "Komu se podařilo utlouci jej, dostalo se mu pochvaly i zabitého kohouta." Současná rekonstrukce zvyku bude ovšem patrně předvedena pouze symbolicky.

Festivalová představení se uskuteční na různých místech v Kuksu a jeho okolí, současné práce na nákladné rekonstrukci hospitalu a dalších objektů v kukském údolí, festival neomezují. "Malinko jsme omezili vystoupení přímo v hospitalu a přesunuli jsme je na lázeňský břeh. Naopak se těšíme, že Kuks dostává nový kabát," řekl Bohadlo.

Autoři: ,