Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Na „milionáře“ Vladimíra Čecha vzpomíná v knize jeho matka

Kultura

  18:00
Brzy to budou dva roky, co zemřel Vladimír Čech, herec a hlavně moderátor soutěžního pořadu Chcete být milionářem, který stanovil zřejmě nepřekonatelné rekordy televizní sledovanosti. Životopis s názvem Můj syn Vladimír Čech, který vychází v těchto dnech, napsala jeho matka Heda Čechová, sama televizní ikona šedesátých let.

Heda Čechová se synem Vladimírem foto: Reprofoto

Není shodou náhod, že kniha vychází v době, kdy uběhlo čtvrtstoletí od listopadu 1989. Vladimír Čech a Heda Čechová jsou dosud jedinou dvojicí: rodič – potomek, respektive matka – syn, která zasedla v českém parlamentu. Stalo se tak po prvních svobodných volbách v roce 1990. Oba v tehdejší České národní radě reprezentovali Občanské fórum.

Toto politické angažmá bylo přirozeným vyústěním jejich předchozího života: Heda Čechová, zřejmě nejpopulárnější hlasatelka a konferenciérka šedesátých let ještě naposledy recitovala na Štědrý den 1969 Seifertovy verše, poté byla z obrazovky stažena a dobu normalizace strávila načítáním audioknih pro slepce.

Heda Čechová se synem Vladimírem

Vladimír Čech sice vystudoval DAMU, ale hereckého angažmá v Praze se nedočkal. O televizi nemluvě, byl přece synem „té“ Hedy Čechové. A tak putoval po regionálních scénách a listopad 89 ho zastihl v Pardubicích. Tady se postavil do centra dění, takže bylo jen logické, že ho OF nominovalo v prvních svobodných volbách do České národní rady.

Vlastně je pozoruhodné, nakolik se mohou dějiny dvacátého století promítnout do života jedné rodiny. Jaromíra Šimandla, otce Hedy Čechové vyhodili komunisté po únoru osmačtyřicátého roku z rozhlasu. Následující událostí líčí Heda Čechová ve své knize: „Třiadvacátého května 1949 jsem měla právě dopolední službu, když si mě můj šéf zavolal do kanceláře a oznámil mi, že se můj otec v Jinonicích zastřelil. Cože? Nemohla jsem tomu vůbec uvěřit. Můj tatíček, sportovec tělem i duší, vlastenec, který se celou válku staral o pozůstalé po vězních v koncentrácích, vyznamenaný bojovník o rozhlas při květnovém povstání, při němž několikrát málem přišel o život?“

Jaromír Šimandl měl pohřeb v den svých pětačtyřicátých narozenin – 31. května 1949. A aby toho nebylo málo, strýce Hedy Čechové zatkla státní bezpečnost v září 1949 v souvislosti s procesem Milady Horákové. Dostal doživotí a ve vězení zemřel.

Také vlastní kariéru Hedy Čechové únorový převrat bezprostředně ovlivnil, přinejmenším v tom, že nedošlo na stáž v BBC, kterou jí její velký příznivec – a obdivovatel – Jan Masaryk zprostředkoval. Přesto se kultivovaná hlasatelka rychle prosadila a po vzniku televize byla její kariéra jasně narýsovaná.

Heda Čechová: Můj syn Vladimír Čech

Díky obrazovce se rychle stala ikonou: muži ji obdivovali, ženy napodobovaly. A její syn na úspěchy matky po letech navázal, když televizní rolničku pro nejpopulárnějšího moderátora získal dokonce i v době, kdy už soutěž Chcete být milionářem neuváděl.

Jenže, proč musel náhle a zcela nečekaně v roce 2003 z Milionáře odejít? Proč se tehdejšímu vedení televize Nova znelíbil? Sám o tom po letech uvažoval „Podvědomě jsem tušil, že mne jednoho dne odvolají, protože jsem slýchal, že jsem na soutěžící málo přísný. To si ale nemyslím. Byl jsem přísný až dost. Jsem hodně sebekritický, kdybych měl pocit, že jsem při moderování Milionáře udělal něco špatně, sám bych z toho vycouval. Nebyl však důvod, abych odešel, už třeba jen kvůli svým příznivcům.“

A těch byly spousty. Ostatně o tom všem, o zákulisí života i práce Vladimíra Čecha vypravuje teď s intimní obeznámeností kniha jeho matky.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...