130 let

Daria Kaščejevová s postavou ze svého filmu Dcera | foto: ARCHIV DARIA KASHCHEEVA

Na oscarovém obědě v Hollywoodu vládla přátelská atmosféra, říká Darja Kaščejevová

Kultura
  •   12:00
LOS ANGELES - Hollywoodské hvězdy jako Brad Pitt či Al Pacino, ale i málo známí filmoví tvůrci se v pondělí v Los Angeles účastnili slavnostního oběda kandidátů na filmové ceny Oscar. Byla mezi nimi i studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová, která byla na tuto prestižní americkou cenu nominována v kategorii krátký animovaný film se snímkem Dcera. Na setkání s „velkým světem“ filmu Kaščejevová v rozhovoru ocenila přátelskou atmosféru a přítomnost mnoha talentovaných a pracovitých lidí.

„Zastavil mě někdo ze štábu (americké filmové) akademie a říkal, že se na ten film dívali tak dvakrát a pořád u toho brečeli,“ řekl Kaščejevová v telefonickém rozhovoru pro ČTK. „Potěšilo mě, že lidé z toho velkého světa, v němž jsem nikdy neočekávala, že se ocitnu, viděli můj film, přemýšlí o něm, mluví o něm, je to nádhera,“ dodala třiatřicetiletá Kaščejevová s tím, že akce ji „nabila energií na pár let“.

Film režisérky Darii Kaščejevové (na snímku) získal prestižní ocenění americké...
Krátký loutkový film Dcera Darii Kashcheevy.

Kaščejevová ocenila i to, že oběd pro nominované na Oscary byl veganský, stejně jako má být občerstvení na večírku po vyhlášení těchto cen 9. února (SEČ 10. února). „To mě hodně potěšilo, jsem vegetariánka a líbí se mi, že takto udělali něco pro naši planetu,“ řekla autorka patnáctiminutového loutkového snímku narozená v Tádžikistánu.

Film Dcera, který vypráví beze slov o vztahu dcery a otce, získal už loni v září v konkurenci více než 1600 filmů z celého světa studentského Oscara a předtím si jeho tvůrci odvezli mimo jiné dvě ceny z největšího festivalu animovaných filmů na světě ve francouzském Annecy.

Na obědě pro oscarové kandidáty v Los Angeles Kaščejevová nesháněla kontakty pro nové projekty. „Ten dojem z Ameriky jsem měla už po studentském Oscaru, mají tam jiný přístup ke kinematografii. V Evropě se podporuje krátký film, experiment. Takže jsem neměla pocit, že bych se tam měla s někým seznamovat kvůli spolupráci,“ uvedla autorka filmu, který je zpracovaný kompletně ručně bez digitálních triků.

Oscar

Kvůli dosažení dojmu větší živosti filmu zvolila Kaščejevová metodu ruční kamery používané v hraném filmu. Výroba filmu trvala asi rok a půl, autorka sama čtyři měsíce vyráběla kulisy a loutky a čtyři měsíce animovala. Technika, kterou zvolila, je časově náročná, za den vznikne třeba jen osm sekund filmu.

Z Los Angeles spěchala studentka FAMU s ruským občanstvím spolu s producentkou Zuzanou Roháčovou do amerického státu Utah na festival nezávislých filmů Sundance, kde se ve středu zúčastní vyhlášení vítěze v kategorii krátkometrážních filmů. V ní kromě snímku Dcera soutěží i další film studentů FAMU Michaely Mihályi a Dávida Štrumpfa nazaný SH_T HAPPENS.

Snímek Dcera se podle jeho autorky nyní promítá ve Spojených státech na několika festivalech a je i součástí programu Animation Show of Shows, který dělá Ron Diamond. Mezi dalšími akcemi, na něž se Kaščejevová v dohledné době chystá, jsou festival Anima v Bruselu koncem února či březnový Tricky Women ve Vídni. V českých kinech uvede snímek Dcera na jaře společnost Aerofilms v rámci pásma animovaných filmů FAMU.

Autor: ČTK