Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Na Prague Pride vystoupí sbor, který zastavil londýnskou dopravu

Kultura

  6:00
PRAHA - Až 120 akcí nabízí letošní pátý ročník festivalu s LGBT tématikou Prague Pride. Mezi nimi budou i filmové projekce, výstavy nebo koncerty. Na Nové scéně Národního divadla například vystoupí největší mužský pěvecký sbor v Evropě The London Gay Men’s Chorus, k vidění budou na World Press Photo oceněné fotografie Homofobie v Rusku nebo vystoupení světoznámého izraelského choreografa Nadara Rosana.

The London Gay Men’s Chorus. foto: Reprofoto

Největší mužský pěvecký sbor v Evropě The London Gay Men’s Chorus představí v pátek 14. srpna na Nové scéně Národního divadla Koncert proti šikaně. Zazní výběr z širokého repertoáru sboru - zazní hudba všech žánrů včetně popu, filmových melodií i klasické hudby.

The London Gay Men´s Chorus vznikl v roce 1991 jako seskupení šesti zpěváků a postupně se rozrůstal na současných 230. Úspěchy slavil už samých začátků - již v roce založení při vystoupení v prostorách podzemky Angel Underground Station musela být stanice kvůli obrovskému davu posluchačů dočasně uzavřena. 

Sbor na prknech Národního divadla doprovodí mužský gay sbor Doodles, který v Praze působí od roku 2011.

Homofobie v Rusku

V ulici Na Příkopech budou až do 29. srpna k vidění velkoformátové fotografie dánského autora Madse Nissena, který se ve svém fotografickém projektu nazvaném Homofobie v Rusku snažil zachytit vypjatou homofobní atmosféru a život LGBT lidí v Rusku. Snímky plné emocí z pouličních i domácích násilností v Rusku, ze soudní síně, kde jsou LGBT aktivisté vyslýcháni, noční klub, kde se naopak homosexuálové cítí svobodně nebo záběry jedné lesbické rodiny, která žije v neustálém strachu, že přijde kvůli své orientaci o své tři děti.  Mezi vybranými fotografiemi nechybí ani vítězný snímek Jon and Alex, který vyhrál loňskou nejprestižnější mezinárodní soutěž o nejlepší reportážní fotografii World Press Photo.

Jon a Alex. Foto Mads Nissen. Vítěz World Press Photo 2015.

V rámci Prague Pride proběhne 14. srpna v pražském kině Lucerna předpremiéra filmu Pride, který do běžné distribuce vstoupí 27. srpna. Britské komediální drama režiséra Matthewa Warchuse bylo natočeno podle skutečných událostí, které se odehrály v polovině 80. let ve Velké Británii za vlády ministerské předsedkyně Margaret Thatcherové. Hornické odbory tehdy stávkovaly proti její politice a začalo je nečekaně podporovat jedno z hnutí leseb a gayů.  Snímek Pride získal ocenění Queer Palm na loňském festivalu ve francouzském Cannes a také nejvyšší britské filmové ocenění BAFTA za nejlepší britský debut. 

George MacKay ve filmu Pride.

Další filmový program připravil pro Pride Pride filmový festival Mezipatra. V pondělí večer ho otevřel snímek Dobrodružství Priscilly, královny pouště, následovat bude přehlídka nových krátkých filmů pod názvem Mladý český pohled, který v úterý ve 20:30 na Střeleckém ostrově ukáže, jak zpracovávají queer témata a příběhy LGBT postav mladí čeští tvůrci. Ve středu večer bude tamtéž promítán thajský film Výhoda posledního tahu, ve čtvrtek pak vítězný snímek festivalu Sundance – Sangaïlé, vyprávějící o první lásce sedmnáctileté akrobatky. Vstup na projekce na Střeleckém ostrově je zdarma.

Světovou premiéru bude mít na Prague Pride 2015 taneční vystoupení Dogtown, které připravil světoznámý choreograf Nadar Rosano původem z Izraele a dva čeští tanečníci. Premiéra se uskuteční v Pride Village na Střeleckém ostrově v pátek 18. srpna v 21:00 hod. Vstup zdarma. Následně bude představení uvedeno v divadle Ponec.

Martin Šalanda a Roman Zotov v představení Dogtown.

U příležitosti Prague Pride prodlužuje Galerie Rudolfinum výstavu Rogera Hiornse, výrazného představitele mladé generace britské umělecké scény. Až do 16. srpna budou v Rudolfinu k vidění jeho sochařské instalace se silným sociálním a environmentálním podtextem. Motor vojenské stíhačky, rozdrcený oltář, lavičky z parku – předměty denního života získávají v prostředí galerie nový kontext. Navíc jsou občas „aktualizovány“ přítomností ohně a nahých mladíků. Návštěvníci s festivalovým kuponem získají 25% slevu ze vstupného. Komentované prohlídky výstavy s kurátorem se konají česky ve středu 12. 8. od 17.00 a anglicky v pátek 14. 8. od 17.00.

Autor: