Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na stanici metra Černý Most vznikne 'park kultury a oddechu'

Kultura

  7:00
PRAHA - Deset let opuštěné staveniště naproti výstupu ze stanice metra Černý Most se díky festivalu Street for Art znatelně promění. Přehlídka nabídne rozmanitý hudební program nebo osobité zpracování městských legend.

Producent a hudebník Boris Carloff foto: MAFRA - František Vlček

Festival Street For Art zahájí svůj šestý ročník již 22. května. Přehlídka se každý rok věnuje veřejnému prostoru a kreativním možnostem jeho využití. Z pražského Jižního Města se letos festival přestěhoval na Černý Most, kde hodlá zanechat trvalejší stopu.

"Ve spolupráci s úřadem Městské části Praha 14 a architekty ze studia Mjölk bude centrem festivalu nově kultivovaný 'park kultury, oddechu a městského plánování', který za určitých okolností zůstane k dispozici veřejnosti i po skončení festivalu," říká za pořadatele Jiří Sulženko.

Tvořivost obyvatel jako kapitál

Centrum "Blackville" vznikne naproti výstupu ze stanice metra Černý Most, kde bylo deset let jen opuštěné staveniště. Nyní by se mělo stát modelovým příkladem toho, jak se veřejnost může účastnit kultivace města. Na novém využití prostoru spolupracují umělci, architekti i zástupci města.

“Tvořivost obyvatel v daném místě je významným strategickým kapitálem, kterým město disponuje,” říká ředitel festivalu David Kašpar. "Aby se dal využít, je zapotřebí vzájemné otevřené, osobní a transparentní diskuse těch, kteří město užívají s těmi, kteří jej spravují."

Proměna zanedbaného kusu města na park pro veřejnost je jednou z mnoha součástí letošního programu festivalu. Uměleckou část přehlídky tvoří výstavy, výtvarné performance, koncerty nebo nedělní tančírna. Na všechny festivalové akce je vstup zdarma.

Z programu festivalu Street For Art (22. - 29. května 2013)

  • Tři černoši aneb panoptikum městských legend
    Třicetiminutový „živý obraz“, instalace a performance, která spojuje hned několik neuvěřitelných městských legend z různých koutů světa. V areálu festivalu se bude odehrávat každý večer. Na jedné scéně se v bohatém výtvarném zpracování setkávají podivné bytosti z těch nejzapomenutějších světových sídlišť a stejně jako v muzeu voskových figurín i tady se zdá, že se občas pohnou… Městské legendy možná nejsou pravdou, ale zcela jistě jsou součástí naší identity a našeho města. Umělecké zpracování: Marie Hladíková, Helena Blašková. Hudba: Johana Švarcová.

  • 24/5 18:00 / Hlídači města – pražské kauzy 2013
    Každá městská část má své problémy, ale něco mají společné. Večer pod taktovkou Pražského urbanistického kroužku mapující v tempu rychlých prezentací nejdivnější kauzy veřejné správy poslední doby. Hosté: urbanista Petr Klápště (participace na Praze 10), Renata Chmelová (Trojmezí), sociální antropolog Martin Veselý (kauzy Jižního Města), Jan Čižinský (Letná sobě!), Jiří Ptáček (Mánes umělcům).

 

  • Hudební program
    6. ročník festivalu Street For Art zahájí koncert Ohm Square (22/5). Další den je v nabídce koncert mladé romské kapely Cikne Čercheňa (23/5). Páteční večer patří beatboxu Tiny Beat z produkce Daska Records (24/5). Sobotní noc bude patřit divokému čínskému rocku Nuibility (25/5). Tančírna pod širým nebem rozpohybuje Blackville v neděli od 14 hodin (26/5). Pondělní párty se ujme DJ Probe (27/5). O finále se postará Boris Carloff  (28/5) a závěrečný večírek bude řídit DJ Philipa TBC a Daska Records (29/5).
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!