Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Na staré disketě se našla desítka digitálních děl Andyho Warhola

Kultura

  11:52
Dosud neznámá digitální díla legendy pop artu Andyho Warhola objevili historici umění ve spolupráci s počítačovými experty na starodávné disketě, na niž výtvarník ukládal své práce vytvořené v 80. letech. Na stroji Amiga tehdejšího předního výrobce počítačů Commodore extravagantní umělec vytvořil více než desítku děl.

Andy Warhol v roce 1986 se svým autoportrétem. foto: Leica Gallery Prague

Mezi objevanými díly je i portrét zpěvačky skupiny Blondie Debbie Harryové, který byl podle BBC v roce 1985 zřejmě prvním digitálně vytvořeným Warholovým obrazem.

Historiky umění z Univerzity Carnegie Mellon v Pittsburghu vedlo k pátrání po disketách video, které kdosi před šesti lety zveřejnil na internetu. Warhol na něm v rámci promo akce společnosti Commodore vytvořil portrét Harryové. Experti se začali pídit po tom, zda má umělec na kontě také další digitální díla a při hledání v archivech Warholova muzea narazili na starodávné neoznačené diskety.

Disketu luštili hodiny počítačoví experti

Vzhledem k tempu vývoje informačních technologií však necelých 30 let stará záznamová média nebyl schopen rozluštit nikdo jiný než univerzitní počítačoví experti. Ti po několika hodinách snažení objevili na disketách vedle portrétu zpěvačky také okolo desítky dalších děl. Mimo jiné jsou mezi nimi digitální verze ikonických Warholových prací jako jsou plechovky s Campbellovou polévkou, portrét Marilyn Monroe, autoportrét či motiv banánů. "Úžasné je, že když se na ty obrázky díváte, můžete vidět, jak rychle Warhol objevil podstatu vyjádření prostřednictvím tehdy zcela nového digitálního média," komentoval nález umělec a jeden ze členů pátracího týmu Cory Arcangel.

Warhol vytvořil desítky uznávaných děl a je považován za jednoho z nejvlivnějších umělců druhé poloviny minulého století. Jeho obrazy patří k nejdražším dílům té doby, vůbec nejvíce za jeden z jeho výtvorů zaplatil zájemce v loňské newyorské aukci. Obraz z roku 1963 Silver Car Crash (Double Disaster) se vydražil za 105,4 milionu dolarů (téměř 2,1 miliardy korun).

Digitální díla vytvořil Warhol nedlouho před svou smrtí - zemřel v roce 1987 ve věku 58 let.

Autor: