130 let
Sziget Festival

Sziget Festival | foto: Sziget Festival

Na Szigetu vystoupí vedle Williamse či Garrixe i kapela z Česka

Slovensko
  •   15:00
Budapešťský hudební festival Sziget, který se koná od 10. do 17. srpna, chystá nálož zajímavých interpretů. Vedle dříve ohlášených hvězd, jakými jsou Robbie Williams, Florence and the Machine nebo Alt-J, vystoupí na festivalu desítky dalších umělců, například australské duo Knife Party, raper Thyphoon, americký písničkář William Fitzsimmons nebo producent Alesso. O možnost zahrát si na festivalu soutěží také české a slovenské skupiny.

Na Szigetu se představí mimo jiné kapela Foals, která nyní nahrává ve studiu, aby na konci tohoto roku vydala svoji novou desku, stejně jako Marina and the Diamonds, která Szigeťanům na Ostrov svobody přiveze svůj dobře známý styl. Interpol dorazí s novým albem ‚El Pintor‘, pozvání přijal také producent Alesso, který má za sebou řadu úspěchů a v roce 2013 byl nominován na cenu Grammy. SBTRKT přijedou na Sziget s experimentánlím albem ,Wonder Where We Land’.

O účast soutěží Zrní, Kittchen, Nylon Jail, Kieslowski a další
O sou šanci zahrát si na festivalu soutěží také české a slovenské kapely. Odborná porota vybrala šest českých a šest slovenských kapel, které postoupily do druhého kola soutěže Jednou trefou na Sziget. Do finále soutěže pošlou posluchači Radia 1 jednu z těchto kapel: Zrní, Kittchen, Nylon Jail, Kieslowski, Ghost of You a Calm Season. Na Slovensku budou o postup bojovat: Nvmeri, Purist, Fallgrapp, Talkshow, Fresh Out Of The Bus a Bloom. Nejvyšší hodnocení od poroty získala kapela VEES, která tímto postupuje do přímo do finále.

Vítěze druhého kola mají šanci vybrat posluchači Radia 1 do kolo 31. března. Ve 3. finálovém kole, které proběhne v týdnu od 4. - 10. května, čekají vybrané 3 kapely koncerty ve 3 městech: 4.5. v Bratislavě (KC DUNAJ), 5.5. v Praze ROXY a 6.5. v Brně na Flédě. Každý návštěvník koncertu s platnou zakoupenou vstupenkou může na daném koncertě hlasovat pro svého favorita. Hlasy jednotlivých kapel se sčítají, vítězí kapela s největším celkovým počtem hlasů ze všech odehraných koncertů. Vyhlášení vítěze soutěže proběhne v Brně v klubu Fléda.

Autor: Lidovky.cz