130 let

Soubor nového cirkusu Akoreacro (Francie) - představení Klaxon. | foto: Niels Benoist

Na Výstaviště míří akrobaté. Hvězdou LeDní Letné bude francouzský soubor Akoreacro

Kultura
  •   14:00
PRAHA - Přehlídka nového cirkusu, která je vánočním speciálem oblíbeného mezinárodního festivalu Letní Letná, začne 3. prosince na holešovickém Výstavišti v Praze. Uskuteční se podruhé a její hlavní hvězdou bude francouzský akrobatický soubor Akoreacro. Přehlídka s pozměněným názvem LeDní Letná potrvá až do Silvestra a uvede i dvě produkce domácího souboru Losers Cirque Company.

„Ve vytápěném stanu uvedou jeho členové patnáctkrát představení Klaxon spojující vrcholnou, v mnoha ohledech překvapivou a vtipnou akrobacii, s živou hudbou. Na jevišti se vystřídá šest akrobatů a pět hudebníků,“ řekl mluvčí přehlídky Jiří Sedlák.

Domácí soubor Losers Cirque Company předvede úspěšné tanečně-akrobatické představení Walls&Handbags, které bylo po premiéře na letošní Letní Letné beznadějně vyprodané, a loňský projekt The Loser(s). Prvně jmenované vzniklo ve spolupráci s režisérkou a choreografkou Janou Burkiewiczovou a režijního tandemu SKUTR a bylo inspirováno městským světem zdí a domů.

„Je to poprvé, co v rámci LeDní Letné přivážíme do Prahy zahraniční soubor,“ zdůraznil ředitel festivalu Jiří Turek. Francouzské představení Klaxon se podle něj odehrává v atmosféře, kde se obyčejné věci proměňují ve věci magické. Kombinuje časem prověřené techniky cirkusového řemesla se soudobými přístupy a výzvami.

Podle Sedláka si na LeDní Letné přijdou na své i rodiče s dětmi díky víkendovým programům s pohádkami, koledami a vánočními výtvarnými workshopy. Například 5. prosince na ně čeká mikulášská nadílka s koncertem skupiny Kašpárek v rohlíku přístupným zdarma. „Na všechny děti, které přijdou v masce Mikuláše, čerta či anděla, čeká malá odměna,“ dodal mluvčí.

Na Výstavišti nebude chybět živá hudba a řada představení pro děti vždy v sobotu a v neděli. Půjde o pohádky souborů MIMo.s. a LokVar, Divadla ANPU nebo Divadla pro malý. Vystoupí také bublinář Václav Strasser.

Zimní přehlídku zakončí 31. prosince Silvestr v šapitó. Vystoupí například Melody Boys, sólisté orchestru Melody Makers Ondřeje Havelky, swingová jednička českých tanečních škol, ZIG ZAG TAP & SWING, členové francouzského souboru Akoreacro, electroswingový DJ Mackie Messer a kouzelník DJ Mikkim.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás