Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nabídka online videoték v Česku roste. Které jsou nejlevnější?

Kultura

  6:00
Podívat se legálně na film online je v Česku stále snadnější a levnější. Jediný problém je zorientovat se v nabídce VoD služeb a videoték, které tyto možnosti nabízejí.
Dívka u notebooku (ilustrační foto)

Dívka u notebooku (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Záleží na tom, co zákazník preferuje – zda kvantitu či kvalitu filmů, cenu služby, její snadnou dostupnost, flexibilitu zhlédnutí filmu na více zařízeních nebo různé možnosti platby. Přinášíme základní přehled vybraných českých VoD platforem pro průměrného uživatele.

Průměrná cena za streamování filmu v českých online videotékách je 45 korun, najdou se však i ceny kolem 20 korun, zejména za starší filmy. Nabídky jednotlivých videoték lze srovnávat podle řady parametrů: od obecné technologické přístupnosti služby pro průměrného uživatele, přes cenu za stream (přehrání filmu), dobu požadovanou k přehrání, znění filmu a titulky, způsob platby, šíři filmové nabídky, až po způsob registrace či nutnosti stažení doplňkových programů.

VoD

Platforma VoD (Video on Demand = video na vyžádání) v tom nejširším smyslu znamená systém, který uživatelům televize či internetu umožňuje vybrat si a sledovat video dle vlastního výběru, bez předepsaného televizního programu. V Česku funguje několik VoD platforem či online videopůjčoven, které umožňují legální streamování (přehrávání) a v některých případech i stahování filmů.

V současnosti nabízí streamování jednotlivých nových i starších filmů portály Dafilms, AeroVod, Alza Media, O2 Videotéka, Tesco Clubcard, iVio či Topfun, na principu předplatného pak fungují VOYO a HBO. Dalšími službami v této oblasti jsou Google Play a iTunes, které nabízejí velké množství filmů, mají však omezenější nabídku snímků s českými titulky či v českém znění (většina novějších filmů je dostupná pouze v originálním znění nebo s anglickými titulky). Google Play a iTunes nabízejí filmy nejen ke streamování, ale také ke koupi. 

 Níže uvádíme základní přehled vybraných aktivních českých VoD platforem, zaměřený na průměrného uživatele preferujícího služby v českém jazyce. 

ARTOVÉ a DOKUMENTÁRNÍ FILMY

AEROVOD

  • Průměrná cena za stream: 60,-
  • + kvalitní obsah
  • + levné stahování
  • - omezená nabídka

Videopůjčovna provozovaná distribuční společností Aerofilms funguje od roku 2012 a její výhodou je, že na rozdíl od ostatních nabízí až na výjimky všechny své filmy nejen ke streamování, ale také ke stažení, a to za velmi nízkou cenu 90 Kč. Služba je zaměřena spíše na užší okruh diváků – nabízí poměrně omezenou nabídku pouze několika desítek artových filmů. Film lze streamovat za 60 Kč, zhlédnout ho lze v limitu 30 dní, za tu dobu je možné promítání až čtyřikrát přerušit. To je také výhoda oproti některým videopůjčovnám, které omezují projekci na 24 až 48 hodin od spuštění. Streamování funguje ve všech operačních systémech, v počítači a v tabletu (zatím nefunguje sledování prostřednictvím smart TV, v budoucnu se plánuje).

Zajímavostí je možnost embedovat filmy na svoji vlastní webovou stránku nebo weblog, přičemž za každý prodaný film z takového webu inkasuje jeho vlastník 10% z ceny prodeje. 

DAFILMS

  • Průměrná cena za stream: 55,-
  • + nejobsáhlejší dostupná nabídka v daném žánru
  • - pouze dokumentární a experimentální filmy

Portál funguje desátým rokem, původně byl založen MFDF Ji.hlava a nesl jméno Doc Air. V roce 2008 se portál stal součástí platformy Doc Alliance, volné sítě klíčových evropských dokumentárních festivalů a dnes nabízí více než 1000 snímků. Jako celosvětový portál nabízí DAFilms ceny v eurech - streamování jednoho filmu stojí 1.99 euro (cca 55 korun), a stažení snímku (formáty avi, HD, DVD) stojí 3.99 euro (cca 110 korun). Nově nabízí portál také předplatné - 3.99 eura měsíčně. Filmy jsou k dispozici v originálním znění, většinou s anglickými titulky.

FILMY PRO KAŽDÉHO

ALZA Media

  • Průměrná cena za stream: 45,-
  • + nízké ceny
  • + časově neomezená doba zhlédnutí filmu
  • + velmi snadný a rychlý přístup, nenáročná registrace a platba
  • - zatím omezený obsah (cca 500 filmů)

Služba Alza Media funguje necelý rok a od začátku se vymezuje tím, že nabízí velmi nízké ceny půjčovného, které se pohybuje už od od 19 korun. Nabídka filmů se každým měsícem navyšuje o několik desítek titulů. Výjimečná je u Alza Media možnost zhlédnout film v časově neomezeném období od zakoupení  (avšak 48 hodin od prvního spuštění), což jiní provozovatelé nenabízejí. Filmy lze sledovat v počítači (MS Windows, OS X), podle vyjádření společnosti se v brzké době uživatelé dočkají i možnosti spustit film v mobilním telefonu a nebo tabletu s operačním systémem Android a iOS. Propojení se Smart TV bude možné až v budoucnu, nyní lze sledovat klasicky propojením počítače s televizí HDMI kabelem. Není nutná žádná speciální aplikace či program. Filmy jsou v dispozici v různých kvalitách podle typu filmu,od SD (starší filmy) po Full-HD (nejnovější filmy). Alza nabízi snadnou a rychlou registraci (vyžadující pouze email a heslo), následná platba je možná všemi možnými způsoby: kartou, on-line převodem, službou PaySec, online převodem atd., kromě SMS. Lze si také založit a nabít Alza kredit a čerpat z něj. 

O2 Videotéka

  • Průměrná cena za stream: 45,- (+ 9,- za platbu SMS)
  • + poměrně široká nabídka filmů všech žánrů
  • - omezená doba přehrávání
  • - omezené možnosti platby

Nová O2 Videotéka byla spuštěna v dubnu 2014 a nabízí kolem tisícovky filmů, které lze sledovat na všech zařízeních - počítači, tabletu, v mobilu nebo Smart TV (LG a Samsung). Není nutné být zákazníkem O2, ale je potřeba mít na svém zařízení staženou aplikaci O2TV Go (bezplatná). Filmy jsou k dispozici ke shlédnutí pouze 48 hodin od zaplacení (lze shlédnout několikrát za sebou). Cena se pohybuje od 30 do 55 korun. Platbu lze provést prostřednictvím prémiové SMS, a to s příplatkem 9 korun (nutno předem zjistit, zda operátor prémiové SMS podporuje, případně je nutné tuto službu aktivovat). Zákazníci O2 mají výhodu - mohou využít platbu na fakturu, tj. přes svůj O2 účet. Žánrově rozdělená Videotéka nabízí i speciální kategorie „festivalových“ a „severských“ filmů z nabídky distribuční společnosti Film Europe. Tyto filmy nabízí většinou v originálním znění s českými titulky. Filmy z ostatních žánrových kategorií jsou z velké části k dispozici pouze v původním nebo v českém znění bez titulků, což může být nevýhodou pro příznivce originálního znění s titulky.

Tesco Clubcard Kino

  • Průměrná cena za stream: 49,-
  • + velká nabídka starších českých filmů
  • + možnost zakoupení neomezené licence
  • - dvojitá registrace vyžadující osobní údaje

Videopůjčovna provozovaná firmou Banaxi nabízí více než 1000 filmů, streamování je možné na 48 hodin v ceně od 49 do 89 korun, nebo zakoupení neomezené licence za 149,-. Služba nabízí také předplatné - balíček Banaxi GO za 99,- měsíčně - zahrnující 200 zahraničních i českých filmů a seriálů, z nichž je třetina každý měsíc obměňována. Služba avizuje český dabing pro 99 % filmů v nabídce, nejnovějším trumfem (od února 2015) je nabídka televizních seriálů ze studia Sony Pictures Entertainment – AXN (aktuálně Hanibal, Bez hranic a Grand hotel). U jednotlivých filmů není uvedeno, zda jsou k dispozici i české titulky. Filmy lze sledovat na PC, na zařízeních s operačním systémem Android, iOS a Windows8 i na Smart TVSamsung, Philips a LG. Nevýhodou pro některé uživatele může být nutnost dvojité registrace – nejprve do systému Clubcard, poté do samotného kina – vyžadující značné množství osobních údajů (včetně jména, data narození, přesné adresy a pohlaví).

  

Topfun

  • Průměrná cena za stream: 45,-
  • + zajímavá nabídka filmů včetně vybraných novinek
  • - omezený celkový počet filmů

Jedna z prvních a původně největších online videopůjčoven v Česku funguje od roku 2006, v počátcích nabízela i online televizi a kino, v současné době služby tyto spíše omezuje. Ve své videotéce nabízí kolem 500 filmů různých žánrů v cenách od 45,- do 49,-, filmy jsou ke zhlédnutí na 24 hodin s odkladem na 30 dní. V obecných informacích je avizována i možnost zakoupení neomezené licence (prakticky stažení filmu), u konkrétních titulů však tato nabídka není aktivní. Nevýhodou Topfunu může být nutnost dvojité registrace přes účet mojeID, vyžadující množství osobních údajů. Topfun nabízí i měsíční balíčky (189,- či 49,- dle počtu dostupných filmů).

DOMÁCÍ ONLINE KINO

Služby VoD nikoliv pro jednotlivé filmy, ale v rámci měsíčního předplatného, tedy tzv. SVoD, nabízejí v největším rozsahu portály VOYO a HBO GO.  

VOYO

  • Předplatné: 189,-/ měsíc
  • + široká nabídka filmů všech žánrů

Online kino televize Nova funguje od roku 2011 na základě měsíčního předplatného, které aktuálně činí 189 korun (při zvolení delší doby předplatného jsou cenové podmínky výhodnější). Široká nabídka VOYO nabízí kolem 2000 titulů, zahrnující filmy všech žánrů, dále seriály, sportovní přenosy, a také prémiové kanály NOVA Sport a VOYO Cinema včetně původních seriálů televize Nova. U nich je k dispozici nejen archiv, ale také exkluzivní díly ještě před jejich televizní premiérou. V nabídce rozdělené podle žánrů a roku výroby jsou i artové filmy, ovšem nikoliv ve speciální kategorii (dramaturgickou záhadou je kategorie „Oceněné filmy“, které čítá pouhé tři tituly: Vesničko má, středisková, Užívej si, co to jde a Orbis Pictus).
VOYO lze sledovat na počítači, smart TV, tabletu i telefonu, je nutná instalace bezplatného pluginu Google Windevine. Snadná a rychlá registrace vyžaduje pouze uživatelské jméno a heslo.

 

HBO GO

  • Předplatné: 200-300,-/ měsíc
  • + exkluzivní obsah

HBO GO funguje od prosince 2013 a je vlastně HBO přes internet, pouze bez přesného programu, s možností sledovat všechny filmy a seriály v nabídce televize. Filmy lze sledovat na PC, smart TV (Samsung a LG), tabletu nebo chytrém telefonu, v systémech iOS, Android a částečně také Windows Mobile.  Nutná pouze instalace pluginu Silverlight (zdarma). Služba HBO GO je zdarma ke každému předplatnému HBO, jehož cena se pohybuje podle služeb různých operátorů mezi 200-300 Kč za měsíc. HBO GO nabízí kromě široké nabídky filmů také exkluzivní obsah, který na jiných kanálech a online platformách není dostupný - jsou to především původní seriály a dokumenty z produkce HBO, které jsou nasazovány souběžně s americkou premiérou. V současnosti může divák na HBO GO vidět v rámci jednoho měsíce cca 650 filmů; měsíčně přibude přibližně 22 filmových premiér. Další výhodou HBO GO je, že u většiny filmů a seriálů nabízí volbu mezi anglickým a českým zněním nebo českými titulky.

iVio

  • Předplatné: 189,-/měsíc (39,-/ den)
  • + snadná registrace
  • - menší přehlednost nabídky, služeb a cen
  • - omezené možnosti platby

V celkové nabídce iVio je cca 1000 filmů, které lze prohlížet na PC, tabletu a telefonu v systémech iOS a Android; přístup na smart TV zatím není k dispozici. K přehrávání je nutná instalace pluginu Widevine. Několik vybraných filmů (cca 20) nabízejí ke streamování za 49,- (SD) a 69,- (HD) na 24 hodin, s měsíční lhůtou shlédnutí. Platba (po předchozí registraci vyžadující osobní údaje) je možná prémiovou SMS, aplikací Sejf a službou GoPay. Ivio nabízí tak zvaný „prémiový účet“ s možností předplatného s různým časovým obdobím od jednoho dne (39,-) po měsíc (189,-). Výhodou je snadná a rychlá registrace nevyžadující osobní údaje. iVio nabízí spíše starší filmy, zájemce o aktuální novinky zklame.

MEZINÁRODNÍ PLATFORMY dostupné v Česku

iTunes a Google Play

  • + největší nabídka nových filmů
  • + možnost streamování i stažení
  • - vyšší cena
  • - filmy v originálním znění

Mezinárodní platforma iTunes nabízí s přehledem největší počet filmů – udává číslo 85 000. Filmy lze streamovat za poměrně vysokou cenu (v průměru cca 4 eura, tj. kolem 112 korun) a také stahovat. Cena stažení se pohybuje v relacích odpovídajících DVD, tj. přibližně od 10 Euro (280 korun) za starší filmy, za nové filmy to může být podstatně více (např. Chlapectví za 16,99, cca 470 korun). Na iTunes se postupně rozšiřuje omezená nabídka filmů s českými titulky, případně v českém znění. K dispozici je řada nových českých filmů, z nichž některé nejsou v nabídce jiných provozovatelů, konkrétně např. Díra u Hanušovic. Pozitivní je i možnost vyčkat s puštěním zaplaceného filmu až 30 dní (po spuštění je nutné film přehrát do 48 hodin).

Stejnou možnost nabízí i Google Play, což je služba, která by mohla začít šlapat iTunes na paty, zatím se mu ale v počtu filmů nemůže rovnat. Cenově se Google Play pohybuje níže než iTunes, ale stále výš než české online videopůjčovny – přehrání filmu se pohybuje v relacích od 59 do cca 89 korun ( nákup cca od 200 korun výše), filmy jsou dostupné v SD i HD kvalitě. Velká část filmů je nabízena pouze v originálním znění a je potřeba pečlivě prostudovat, zda v seznamu dostupných titulků je i čeština.

Výhodou iTunes a GooglePlay je pochopitelně nejaktuálnější a nejširší nabídka nových filmů, nevýhodou původní znění bez českých titulků. 

Nástup Netfixu zamíchá kartami
Situace kolem VoD služeb se proměňuje doslova každý měsíc, vyplatí se sledovat rozšiřující se nabídky jednotlivých služeb a jejich aktualizaci. Co se týče blízké budoucnosti, Je otázka, jak s fungujícími tuzemskými VoD službami zahýbá nástup nového giganta - amerického portálu Netflix, který by měl podle dostupných údajů do Česka dorazit v průběhu příštího roku. Mezi lákadla Netflixu, který zatím funguje například v Německu a v Rakousku, patří seriál House of Cards, Orange Is The New Black, Marco Polo a další. 

Autor: