Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková. Proslavila se hity Závidím či Drahý můj

Kultura

  10:25
Ve věku 83 let zemřela v pátek zpěvačka a herečka Naďa Urbánková, držitelka pěti Zlatých slavíků, interpretka hitů Drahý můj, Závidím nebo Vilém peče housky. Proslula také jako členka souboru divadla Semafor. Krátce před smrtí byla hospitalizovaná s covidem.

Zprávu o její smrti oznámila její dcera Jana Fabiánová v sobotu na Facebooku.

Naďa Urbánková se narodila 30. června 1939 v Nové Pace jako Naděžda Balabánová. Vystudovala střední zdravotnickou školu v Trutnově, v roce 1957 se stala diplomovanou zdravotní sestrou, ale tomuto povolání se věnovala jen dva roky. Její srdce patřilo zpěvu a herectví.

Jako herečka debutovala v roce 1959 v pardubickém divadle a poté působila v pražské Laterně magice. V roce 1964 ji režisér Ján Roháč obsadil do hudebního filmu Kdyby tisíc klarinetů a stala se jednou z nejvýraznějších tváří divadla Semafor.

Pravidelně se objevovala po boku Jiřího Grossmanna a Miloslava Šimka v jejich Návštěvních dnech, Grossmann pro ni otextoval písničky Drahý můj nebo Závidím. Neodmyslitelnou součástí jejího image se staly výrazné brýle.

Na samotě u lesa: „Vejš, Radime.“

Od roku 1969 byla členkou skupiny Country Beat Jiřího Brabce, o tři roky později poprvé zvítězila v anketě Zlatý slavík. Uspěla pak ještě čtyřikrát, v letech 1973, 1974, 1975 a 1976. S Country Beatem navštívila mimo jiné Nashville v Tennessee, považovaný za kolébku country hudby. V dalších letech spolupracovala s orchestrem Václava Hybše a působila také v Hudebním divadle Karlín.

Hrála ve filmech Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti a Na samotě u lese, dále v povídkové komedii Zločin v dívčí škole, sebe samu ztvárnila v hudebním filmu Romance za korunu z roku 1975, kde se blýskl tehdejší výkvět oficiální pop music. Objevila se také v seriálech Rapl, Doktoři z počátků, Až po uši nebo Píseň pro Rudolfa III.

Vilém peče housky:

Naďa Urbánková byla třikrát vdaná. Poprvé za herce a režiséra Karla Urbánka, podruhé za Jana Nemejovského, s nímž měla dceru Janu Fabiánovou, rovněž zpěvačku. Jejím třetím manželem byl Josef Havlík.

Měla osmiletý vztah s hercem Josefem Abrhámem, s nímž se seznámila v roce 1968 při natáčení televizní inscenace Bahno.

Který z největších hitů Nadi Urbánkové máte nejraději?

celkem hlasů: 8665

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00sobota 11. února 2023. Anketa je uzavřena.

všechny tři5013
Závidím2638
Drahý můj593
Vilém peče housky421

V osobním životě se jí ne vždy dařilo podle vlastních představ. Ani jedno manželství se nedalo považovat za vydařené, zažila krach v podnikání a neúspěšný pokus o politické angažmá. Útěchu nalezla vždy ve zpěvu a hudbě. V roce 2007 navázala spolupráci s folkovou kapelou Bokomara a na Českém rozhlase Region moderovala pořad Písničky pro Vysočinu. Česká televize ji nabídla místo porotkyně v zábavném hudením pořadu Souboj hitů.

Oblíbená zpěvačka nikdy nezapomněla na své původní povolání. Stala se patronkou střední zdravotnické školy v Praze. „Zaměstnání zdravotní sestry vnímám jako poslání. Z vlastní zkušenosti vím, že vlídné slovo sestry je často účinnější než antibiotika a transfuze,“ prohlásila při této příležitosti před budoucími sestřičkami.

Závidím:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...