Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nefestival musel kvůli opatřením hygieniků skončit. Vojtěcha prý ani nenapadlo, že se nějaká akce koná

Areál železáren v Dolních Vítkovicích. foto: ČTK

Aktualizováno
Ostrava - NeFestival, který v Ostravě od středy pořádá organizační tým zrušeného festivalu Colours of Ostrava, skončil. Řekla to ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová. Festival, který měl letos v menším měřítku nahradit oblíbené Colours of Ostrava, znemožnilo páteční náhlé opatření hygieniků, kteří kvůli šíření koronaviru omezili v Moravskoslezském kraji hromadné akce nanejvýš na 100 lidí. Rozhodnutí epidemiologů označila Holušová za nehorázné, nemravné a ekonomicky devastující. Kvůli vzniklým škodám zvažuje právní kroky.
  13:51aktualizováno  18:40

Vojtěch rezignovat nehodlá. Nařízení omezení s okamžitou platností nebylo šťastné, tepe ministr hygienu

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) novinářům řekl, že ho ani nenapadlo, že by se nějaká akce mohla v regionu konat. Epidemiologové podle něj už dříve upozorňovali, že se s pořádáním větších akcí v létě nedá počítat.

„Zrušila nás krajská hygienická stanice. Protože v Ostravě přibyli tři nemocní. Nikdo nás nevaroval. Tak brutální zásah z pouze preventivních důvodů považuji za nepochopitelný,“ řekla Holušová. Dodala, že nechápe, proč mohou lidé neomezeně do zoo, kde jsou na čerstvém vzduchu, ale nemohou na koncert, který je venku a na ploše umožňující dostatečné vzdálenosti. „V tomto státě je kultura na posledním místě,“ řekla.

Je to podraz a neúcta ke kultuře, míní ředitelka Colours Holušová. Hygiena jí zrušila Nefestival

Nefestival počítal s tím, že v jednu chvíli bude na jednom místě nanejvýš dovolená tisícovka návštěvníků. Řešení spočívající ve vytvoření sektorů po 100 lidech je podle Holušové nesmyslné.

Podle odhadů se festivalu zúčastnilo více než 40 000 lidí.
NeFestival měl trvat do 18. července, předčasně ale skončil kvůli opatřením...

„Považuji to za výmysl hygieniků, kteří nikdy nikde nebyli. Je to výsměch všem lidem, kteří něco organizují. Je to ekonomicky nemožné,“ doplnila. Holušové hlavně vadí, že mimořádné opatření vyhlásila hygienická stanice „z hodiny na hodinu“ a nikdo ji ani další organizátory jiných akcí předem nevaroval. „Mohlo se počkat alespoň do půlnoci,“ poznamenala.

‚Buď nám říkala nepravdu minulý týden, nebo tento.‘ ODS vyzvala k rezignaci moravskoslezskou hygieničku i Vojtěcha

„Pokud se pořádá festival v kraji, který má nejhorší epidemiologickou situaci v České republice, tak v takovém případě riziko (zrušení) hrozí,“ řekl médiím ministr zdravotnictví. „Jsem sám překvapen, že se festival koná a organizátoři se nerozhodli, že ho zrovna v této době a v tomto regionu odloží,“ dodal. Podle něj je ale k debatě s krajskými hygieniky, jestli nemohla nařízení platit až od půlnoci.

Místo Colours of Ostrava se uskuteční NeFestival. Součástí budou i debaty

Podle ní to do budoucna ohrozí konání dalších podobných akcí nejen v Moravskoslezském kraji, protože nikdo nebude mít jistotu, že ji nebude muset na poslední chvíli zrušit. „Je to devastující, jsem zvědavá, kdo to zaplatí,“ řekla. Návštěvníkům, kteří si zakoupili lístek na Nefestivalu, doporučila sledovat webové stránky a sociální sítě akce.

Nefestival začal ve středu, měl trvat do soboty. Kvůli opatřením proti koronaviru organizátoři přesunuli oblíbený festival Colours of Ostrava na příští rok.

Autor: