Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Naložil žraloka i krávu. Provokatér Damien Hirst slaví padesátiny

Kultura

  12:00
BRISTOL/ PRAHA - Vypreparovaná zvířata vznášející se ve formaldehydu, lebka posázená diamanty či takzvané lékařské „kabinety“ - to jsou některá ze známých děl britského výtvarníka Damiena Hirsta. Jeho kontroverzní tvorba má své zastánce i odpůrce, vždy však budí pozornost. Sběratelé jsou ochotni za Hirstova díla sáhnout hodně hluboko do kapsy a výtvarník ví, jak prodat. Hirst, který patří mezi vlivné umělce, oslaví v neděli padesátiny.

Damien Hirst pózuje se svým slavným žralokem foto: ČTK/AP

První samostatnou výstavu měl v roce 1991 v londýnské Woodstock Street Gallery. Tehdy poprvé přišel s obrazy, z nichž vzlétaly stovky tropických motýlů. O rok později už Hirst představil svou proslulou instalaci s obrovským tygřím žralokem ve formaldehydu nazvanou Fyzická nemožnost smrti v mysli někoho živého. V roce 1993 získal první mezinárodní úspěch na benátském bienále. O dva roky později se už mohl pyšnit prestižní Turnerovou cenou.

Damien Hirst

Hirst, jehož objevil a začal sbírat reklamní magnát a miliardář Charles Saatchi, se zabývá plastikou, instalacemi a malbou. Jeho „obchodní značkou“ jsou především ready-made objekty: již zmíněná vypreparovaná zvířata (žraloci, zebra, ovce, kůň, prase či zlaté tele - tedy spíš býk se zlatými rohy a se zlatým diskem mezi nimi) či lékárničky a jiné lékařské instrumentárium. Hirst bývá nazýván manipulátorem se styly, jazyky, ale i s uměleckým trhem.

Marketingový mág

Hirst je považován za génia marketingu. Za jeho největší „dílo“ někdy kritici označují aukci v londýnské Sotheby’s, na níž v roce 2008, „dva dny před vypuknutím finanční krize“, prodal díla za více než tři miliardy korun. V roce 2007 se prodalo za dvě miliardy korun jediné Hirstovo dílo - lidská lebka posázená 8601 diamantem (dílo Pro lásku boží). Také díky tomuto artefaktu autora mnozí označují za morbidního, Hirst však prý chce poukazovat na pomíjivost existence.

Damien Hirst: Spin AK47 for Peace One Day
Damien Hirst pózuje se svým triptychem Dveře do království nebeského z roku 2007

Jo kritici mu vyčítají, že už roky nepřišel s žádnou novou myšlenkou, že tvoří nekonečný proud variací na svá vlastní díla a že trpí nadprodukcí. Setkává se i s výtkou, že funguje spíš jako komerční značka. Podobné názory zazněly i v roce 2012 na Hirstově první velké retrospektivě v londýnské galerii Tate Modern. Výtvarník zde prezentoval většinu svých „hitů“ za posledních 25 let. Komentátoři britských deníků přehlídku hodnotili spíše pozitivně.

Damien Steven Hirst se narodil 7. června 1965 v anglickém Bristolu a vyrostl v chudých poměrech v Leedsu. Vystudoval na umělecké škole v Londýně (Goldsmiths College). V roce 1988 se stal jako student druhého ročníku kurátorem přelomové výstavy Freeze. Představila se na ní tehdy skupina výtvarníků, kteří se později jako Mladí britští umělci (Young British Artists) stali průkopníky nových trendů v umění 90. let. Hirst se stal nejznámějším členem tohoto seskupení.

V roce 2009 se s Hirstovými pracemi mohli seznámit i návštěvníci pražského Rudolfina. Výstava s odkazem na autorovo největší téma nazvaná Život, smrt a láska nabídla 11 jeho děl. K vidění byl například kus s názvem Nekropole, popelník velikosti bazénu plný nedopalků a popela. „Spousta lidí je toho názoru, že umělec má být chudák upatlaný od barvy a v děravých džínách. Myslím, že jsem pomohl tohle pojetí změnit,“ řekl Hirst, jeden z nejbohatších žijících umělců.

Výtvarník je vlastníkem desítek nemovitostí, mimo jiné velké usedlosti s ateliérem v Mexiku. Buduje a vystavuje také svoji vlastní sbírku zahrnující práce starých mistrů či Andyho Warhola, Jeffa Koonse nebo Francise Bacona. Pozornost zaměřuje i na charitu. V letech 1992 až 2012 žil Hirst s Američankou Maiou Normanovou, s níž má tři syny. V 90. letech se potýkal se závislostí na alkoholu a drogách.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!