Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Národní divadlo uvádí Romea a Julii v novém pojetí Petra Zusky

Kultura

  17:00
PRAHA - Baletní ztvárnění nejslavnější milostného příběhu všech dob z pera Williama Shakespeara na hudbu Sergeje Prokofjeva – Romeo a Julie, uvádí v originální choreografii uměleckého šéfa Baletu ND Petra Zusky pražské Národní divadlo. Velkým tématem inscenace je střet mužského a ženského principu: Monteky tančí ženy, Kapulety muži.

Ondřej Vinklát (Romeo) a Marta Drastíková (Julie). foto: ND - Martin Divíšek

Balet Romeo a Julie měl světovou premiéru 30. prosince 1938 v Národním divadle v Brně a od té doby, více než 70 let, dojímá diváky po celém světě. Romeo a Julie patří tradičně k velmi úspěšným inscenacím, které se na scény Národního divadla v Praze pravidelně vracejí. Aktuální verze, pojatá v duchu neoklasické taneční estetiky, je šestou v historii Baletu Národního divadla.

V hlavních rolích se představí stálice i nové tváře souboru Baletu ND. Královnu Mab alternují Nikola Márová a Miho Ogimoto, Otce Lorenza Viktor Konvalinka a Alexandre Katsapov, Julii Marta Drastíková a Andrea Kramešová, Romea Ondřej Vinklát a Francesco Scarpato. Autorem výpravy je Jan Dušek, kostýmy navrhnul Roman Šolc.

Neurazit Shakespeara ani Prokofjeva

Petr Zuska se pokusil pojmout slavné dílo nově a neotřele, ale přitom s úctou k oběma autorům. "Když jsem zhruba před rokem začal uvažovat nad tím, jak přistoupit k tématu Romea a Julie, cítil jsem, že bych chtěl vytvořit inscenaci, která v sobě bude mít něco zvláštního, unikátního, jiného, něco, co jsem ještě neviděl. Zároveň jsem se však chtěl vyvarovat levným naschválům a "neurazit" Shakespeara ani Prokofjeva," říká Petr Zuska.

V Zuskově pojetí se tak do popředí vedle hlavních postav dostává kněz Lorenzo, renesanční člověk, který se staví proti nesmyslnosti řádů a snaží se pomoci oběma milencům. Představuje symbol lidské víry v Boha, v dobro i ve šťastný konec. Jeho protipólem je královna Mab, mytická vládkyně stínů, "porodní bába snů a přeludů". Prostřednictvím Lorenza a Mab prolíná příběhem střet mezi mužským a ženským principem, mezi jing a jang, mezi racionálním plánováním a nepředvídatelností náhody.

Z inscenace Rome o Julie v pražském Národním divadle.

"Pokud se z metafyzických výšin sneseme na zem, je možné si s drobným zjednodušením za zmíněné protipóly dosadit také prostě jen muže a ženy. Dvě naprosto odlišné skupiny lidských bytostí, které věčně oscilují na hraně vzájemné přitažlivosti a nevyhnutelného věčného nepochopení a antagonismu," vysvětluje Zuska. "William Shakespeare o důvodu věčného sváru mezi Monteky a Kapulety chytře pomlčel a nespecifikoval ho. Doufám, že mi po těch pár stovkách let promine, že ho v rámci mého přístupu k tématu jemně zkonkretizuji," dodal umělecký šéf Baletu ND.

Romeo a Julie

I. premiéra: 14. 11. 2013, Státní opera

Nejbližší reprízy: 1 20. 11. 2013, 5. a 7. 12. 2013, 25. 1. 2014 

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...